söndag 29 december 2013

Völvans spådom för 2014: Ett år av grusade förhoppningar

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer inte bara att gå till rasande angrepp mot en känd författare från alltingets talarstol. Under 2014 kommer det också att visa sig att statsministern i praktiken äger Framstegspartiet - där Siv Friðleifsdóttir kommer att avslöja att hon av partiledaren tvingades att lämna politiken. Turbulensen fortsätter när både Vigdís Hauksdóttir och Höskuldur Þórhallsson hamnar i onåd hos Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Än mer kritiskt blir läget inom Framstegspartiet när koalitionspartnern Självständighetspartiet kovänder och går med på en folkomröstning om framtiden för förhandlingarna om EU-medlemskap.

Sedan förra årets spådom har DV:s völva flyttat norrut till en ödegård vid havet. Korparna kraxar och måsarna cirklar runt det snötäckta huset. Vågorna piskar ständigt mot stranden. Inomhus - i skydd från den vinande nordanvinden - är all inredning tillverkad av drivved.

Så inleds Völvans spådom för 2014. Med tanke på hur lite som slog in av förutsägelserna för 2013 är det knappast förvånande att Völvan av ren skam flyttat till en ödegård någonstans i ensligheten. Flytten är dock inte mer bekymmersam än att Völvan kan chatta med läsarna och svara på deras frågor på DV:s webbplats den 30 december.

När det gällde spådomen för 2013 var det nämligen glest mellan kornen av sanning. Och när det gällde händelser av stor dignitet blev Völvan inte sannspådd.

Hanna Birna Kristjánsdóttir blev inte statsminister och Bjarni Benediktsson avgick inte som ledare för Självständighetspartiet. Än mindre gjorde partiet ett succéval och än mindre än så bildade Självständighetspartiet regering med Ljus framtid.

Völvan prickade in ledarskiftet inom Gröna vänstern - från Steingrímur J. Sigfússon till Katrín Jakobsdóttir - men missade tidpunkten. Vidare satsade Völvan på fel vinnare i partiledarstriden inom Socialdemokraterna - förloraren Guðbjartur Hannesson i stället för vinnaren Árni Páll Árnason. Och spådomen missade helt Framstegspartiets uppgång under Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och tippade att han skulle avgå efter ett katastrofval.

Det blev heller inga vulkanutbrott under året och heller inga översvämningar beroende på vulkanisk aktivitet. Någon myndighet har inte lämnat sina lokaler efter besök av en poltergeist. Och någon folkomröstning om EU-medlemskap blev det inte.

Till skillnad från Vikans völva, vars spådomar brukar präglas av vaghet, levererar DV:s völva konkreta förutsägelser. År 2014 kommer enligt Völvan att kännetecknas av grusade förhoppningar bland allmänheten och bittra personstrider inom politiken.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson får efter ett besvärligt första halvår som statsminister andrum en bit in på det nya året. I de egna leden är han omåttligt populär och förtroendet så stort att det börjar utvecklas en personkult kring Framstegspartiets ledare. Den får dock en för honom mindre positiv vändning när partiet åter kopplas ihop med isoleringspolitik. Vid ett tillfälle använder Sigmundur Davíð Gunnlaugsson alltingets talarstol för att gå till angrepp mot en författare som kritiserat honom och partiets politik i en artikel.

Han ger posten som ny miljöminister till Ásmundur Einar Daðason. Däremot faller både Vigdís Hauksdóttir och Höskuldur Þórhallsson i onåd hos statsministern som också får allt svårare att hålla ihop den egna partigruppen i alltinget. Missnöjet sjuder även hos koalitionspartnern Självständighetspartiet, där flera ledamöter inte kommer att backa upp hela regeringens budget för 2015. Trots hårt motstånd från Framstegspartiet infriar dessutom Självständighetspartiet löftet om en folkomröstning om framtiden för förhandlingarna om EU-medlemskap. Förhandlingarna återupptas till hösten efter en knapp seger för ja-sidan. Något resultat finns dock inte före årsskiftet.

Under året kommer det dessutom avslöjas att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tillsammans med Þórólfur Gíslason i praktiken äger Framstegspartiet. Detta ska ha skett genom att de köpt upp partiets skulder. Inflytandet ska sedan ha använts för att bland annat ha tvingat ut EU-förespråkaren Siv Friðleifsdóttir i kylan.

Men det är inte bara inom Framstegspartiet som personstriderna rasar. Piratpartiet blir enligt DV:s völva utan ledargestalt när Birgitta Jónsdóttir hoppar av för att ägna sig åt internationella projekt. Socialdemokraterna tvingas hantera en skandal så präktig att den knappt är tryckbar. Ljus framtids Björt Ólafsdóttir hamnar i blåsväder på grund av tveksamma ekonomiska affärer. Katrín Jakobsdóttir tröttnar på politiken men övertalas att stanna kvar som ordförande för Gröna vänstern. Tidigare partiledaren Steingrímur J. Sigfússon lämnar däremot alltinget och flyttar tillfälligt till Norge där hans hustru får jobb.

Inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir får fortsätta att kämpa med en svårhanterad debatt om läckor från departementet i asylfrågor. Men hon blir än mer ifrågasatt när hon väljer att betala ut ett skadestånd till tidigare statsministern och partikamraten Geir H. Haarde. Beslutet innebär att rättsprocessen mot Geir H. Haarde inte prövas av Europadomstolen utan att regeringen med Självständighetspartiet som drivande i praktiken underkänner både åtalet, domen och landsdomstolen som institution.

Island kommer under året att få hård internationell kritik för den fortsatta valfångsten. Utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson kommer att skämma ut sig när han försvarar jakten. I hemlandet visar det sig snart att det bara är fångstmännen som bryr sig om valfångsten.

Halldór Halldórsson lyckas inte fylla gapet efter Hanna Birna Kristjánsdóttirs avhopp till rikspolitiken. I kommunalvalet i Reykjavík blir det uppenbart att Självständighetspartiet inte når yngre väljare. Halldór Halldórsson återvänder därför till Ísafjörður. I stället styr Ljus framtid och Socialdemokraterna huvudstaden med Dagur B. Eggertsson som borgmästare. Piratpartiet tar ett mandat i fullmäktige på Självständighetspartiets bekostnad.

I Reykjavík blir moskébygget på Sogamýri föremål för protester. Vid flera tillfällen kommer aktivister att försöka vanhelga tomten med hjälp av grishuvuden och grisblod. När det visar sig att de som står bakom aktionerna är islänningar bosatta i de nordiska grannländerna - där de lever på bidrag och ägnar dagarna åt att näthata - vänder debatten och allt fler sluter upp bakom bygget.

I Akureyri blir Sigmundur Ernir Rúnarsson, tidigare alltingsledamot för Socialdemokraterna, ny kommunchef sedan han ställt upp för Ljus framtid i valet. I övriga landet visar det sig i kommunalvalen att Ljus framtid har svårt att locka väljare utanför storstäderna.

DV:s völva förutspår två vulkanutbrott under året. Det första sker vid Bláfjöll med långsamt strömmande lava som därför blir en ny turistmagnet. När myndigheterna tar beslutet att försöka rikta lavaflödet mot Hafnarfjörður i stället för Reykjavík anklagas de för att gynna huvudstaden. Utbrottet blir inte stort och kommer att kunna ses från Reykjavík. Även Grímsvötn erupterar under 2014, men även här handlar det om ett mindre utbrott. Dessutom kommer vulkaniskt aktivitet vid Grímsfjall leda till översvämningar i Skaftá och Hverfisfljót.

I Västfjordarna kommer nya jordskred att stoppa framkomligheten mellan olika regioner. Det blir en kall och snörik vinter. En kylig vår följs av en av de solrikaste somrarna någonsin.

Regissören Baltasar Kormákur lämnar allt mer sina isländska projekt bakom sig. Inte minst blir detta uppenbart när den vikingaby som byggdes upp utanför Höfn som rekvisita för filmen Víkingr, som ännu inte blivit verklighet, brinner ned. Eurovision Song Contest blir ett fiasko för Islands del. En rikskänd person och en alltingsledamot visar sig vara inblandade i narkotikaaffärer. USA har genom NSA även spionerat på Island. Under 2014 uppenbaras det att USA bland annat stod bakom angreppet mot Vodafone där uppgifter om 77 000 kunder spreds.

Tidigare kulturministern Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir utses efter ett omstritt beslut till ny chef för public service-bolaget RÚV. Morgunblaðið fortsätter att krisa samtidigt som medelåldern på de kvarvarande prenumeranterna blir allt högre. Fiskekvotsjätten Guðbjörg Matthíasdóttir, vars pengar bidrar till att hålla tidningen vid liv, köper dessutom tv-kanalen Ínn och branschen får därmed ännu större inflytande över Morgunblaðið. Davíð Oddsson slutar som chefredaktör - och är länge på väg att ersättas av Geir H. Haarde innan valet till slut faller på journalisten Ásgeir Sverrisson.

Här kan du läsa mer om Vikans völvas spådom för 2014 och här kan du läsa DV:s völvas spådom för 2013.