torsdag 26 december 2013

Yngsta ledamoten talar minst i alltinget

Bara fem gånger har Jóhanna María Sigmundsdóttir gått upp i alltingets talarstol. Hon är inte den enda av Framstegspartiets ledamöter som är en sällsynt talare i parlamentet - de nio folkvalda som talat minst tillhör samtliga Framstegspartiet. Åtta av dem valdes dessutom in i alltinget i våras. Mest har finansminister Bjarni Benediktsson talat, rapporterar DV.

I våras gjorde Framstegspartiet ett succéval och gick från nio till nitton mandat i parlamentet. Då 21-åriga Jóhanna María Sigmundsdóttir, bonde från gården Látur i Västfjordarna, blev den yngsta folkvalda i alltingets historia.

Jóhanna María Sigmundsdóttir har dock varit en sällsynt syn i alltingets talarstol. Till och med den 10 december i år hade hon enligt DV gått upp i talarstolen vid fem tillfällen och talat i totalt 13 minuter. I ett inlägg på Facebook kommenterar Jóhanna María Sigmundsdóttir varför hon inte begär ordet oftare:
"Jag har alltid hävdat att det är kvaliteten och inte kvantiteten som har betydelse."
Hon är inte den enda framstegspartisten som sällan tar till orda i alltinget. Av de tio ledamöter som talar minst tillhör nio Framstegspartiet. Åtta av dem valdes dessutom in i våras.

Tvåan Líneik Anna Sævarsdóttir har enligt DV talat i 14 minuter, trean Sigrún Magnúsdóttir i 15 minuter, Karl Garðarsson i 18 minuter, Frosti Sigurjónsson och Þórunn Egilsdóttir i 19 minuter, Haraldur Einarsson i 20 minuter och Willum Þór Þórsson i 24 minuter. Nian Ásmundur Einar Daðason har talat i 29 minuter - och satt också i alltinget under den förra mandatperioden. Tian är den första på listan som inte representerar Framstegspartiet, nämligen Självständighetspartiets Brynjar Níelsson som har talat i 32 minuter och även han valdes in i parlamentet i våras.

Den som har talat mest är Bjarni Benediktsson, finansminister och ledare för Självständighetspartiet, som fram till den 10 december stått i talarstolen i drygt sju timmar, skriver DV.