fredag 10 januari 2014

Syrad lammpenis ny rätt på þorrablót

Testiklar, skalle, blod och lever har länge hamnat på tallrikarna vid midvinterfesten þorrablót. Nu testar Norðlenska en ny rätt med förhoppningen om att den ska slå sig in bland de traditionella maträtterna: syrad lammpenis. Inspirationen väcktes när Island började exportera lammpenisar till Kina, rapporterar RÚV.

Þorrablót är midvinterfesten som äger rum under den forna månaden þorri. Enligt den gamla kalendern börjar den på torsdagen i den trettonde vinterveckan och slutar lördagen innan gói tar vid. I år inträffar þorri mellan den 24 januari och den 22 februari.

Þorrablót är en tradition som återuppväckts på senare tid. År 1958 började restaurangen Naustið i Reykjavík att servera så kallad þorramatur. Det handlade inte bara om att introducera en gammal landsbygdstradition i huvudstaden. Det var också ett sätt att försöka locka kunder till restaurangen under en tid på året då affärerna i regel gick trögt efter julbord och nyårsmiddagar.

Naustið började servera þorrablót som ett slags buffé. Maten bars in i tråg av trä där hela sällskapets middag fanns samlad. Buffén har sedan dess levt vidare sedan allt fler restauranger hoppat på den nygamla traditionen. I dag finns det året runt hinkar med þorramatur att köpa i livsmedelsbutikerna för den som vill hålla festen i hemmet.

I år väntas islänningarna äta närmare 200 ton þorramatur. I dag är det inte bara syrade rätter som brukar serveras. Ofta serveras osyrade varianter av samma mat för den som vill slippa den karaktäristiska smaken. Jäst haj, torkad fisk, rökt lamm och säl är mat som på senare tid kommit att förknippas med þorrablót trots att de konsumeras året om.

Nu är det dags för ännu en nyhet på buffén: syrade lammpenisar. Bakom idén står Norðlenska som inspirerats av exporten av lammpenisar till Kina. Där friteras penisen eller mals till ett fint mjöl som ofta används i soppor. Penisen, som väger 30 till 40 gram, tros ha en positiv hälsoeffekt.

Men när Norðlenska börjar sälja lammpenis till þorrablót är den i stället syrad. Marknadschefen Ingvar Már Gíslason säger till RÚV att företaget vill testa om även islänningar är sugna på den ovanliga styckningsdetaljen:
”Jag är inte säker på att det här nödvändigtvis kommer att bli en storsäljare. ... Men jag uppmanar människor att testa detta. Det är alltid roligt att leka lite med smaklökarna.”
Här kan du läsa mer om exporten av lammpenisar och här mer om en annan nyhet till þorrablót, ölet Hvalur bryggt på mjöl från sillval.