lördag 15 februari 2014

Majoriteten behåller makten i Fjarðabyggð

Framstegspartiet tar ett mandat av Självständighetspartiet men de behåller tillsammans majoriteten i Fjarðabyggð. Lokalpartiet Fjarðalistinn förlorar ett mandat till Ljus framtid - som ännu inte har några planer på att kandidera i kommunen. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Med 4 629 invånare var Fjarðabyggð på östra Island landets tionde största kommun vid förra årsskiftet. Fjarðabyggð bildades 2006 efter ett samgående mellan fyra olika kommuner. Tätorterna är Neskaupstaður, Eskifjörður, Reyðarfjörður, Fáskrúðsfjörður och Stöðvarfjörður.

I kommunalvalet våren 2010 fick Självständighetspartiet fyra mandat och Framstegspartiet två mandat. De styr sedan dess i Fjarðabyggð där lokalpartiet Fjarðalistinn, med tre platser i fullmäktige, är i opposition.

Majoriteten har alltjämt ett starkt stöd bland invånarna. Både Självständighetspartiet, som tappar 9,6 procentenheter jämfört med valresultatet 2010, och Framstegspartiet, som ökar 2,8 procentenheter, noteras i mätningen för 31,2 procent. Det ger bägge partierna tre mandat och totalt sex av nio platser i fullmäktige.

Fjarðalistinn tappar 7,4 procentenheter och har nu stöd av 23,7 procent av väljarna. Lokalpartiet förlorar därmed ett av dagens tre mandat. Den sista platsen i fullmäktige tar i stället Ljus framtid med 9,7 procent.

Ljus framtid har dock i dagsläget inga planer på att ställa upp i Fjarðabyggð. Stefán Már Guðmundsson är ersättare för Fjarðalistinn i fullmäktige men sitter i Ljus framtids riksstyrelse och kandiderade också för partiet i förra årets val till alltinget. Han säger till Austurfrétt att han inte har några tankar på att överge Fjarðalistinn på lokalplanet. Däremot skulle han gärna se något slags samverkan mellan partierna i vårens kommunalval.