lördag 22 februari 2014

Majoriteten i Akranes på väg att spricka

Självständighetspartiet går starkt framåt i Akranes samtidigt som Socialdemokraterna förlorar väljarstöd. Även Gröna vänstern och Framstegspartiet tappar väljare - och den trepartikoalition som håller Självständighetspartiet borta från makten i kommunen är på väg att spricka. Det visar en opinionsundersökning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

I kommunalvalet våren 2010 vändes det traditionella styrkeförhållandet mellan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna i Akranes upp och ned. Socialdemokraterna tog fyra mandat och Självständighetspartiet bara två. I valet 2006 var förhållandet de omvända.

Nu har Självständighetspartiet åter vänt utvecklingen. Partiet har nu stöd av 34,1 procent av kommuninvånarna, en uppgång med 8,9 procentenheter jämfört med valresultatet. Samtidigt backar Socialdemokraterna 11,4 procentenheter till 23,4 procent. Vid ett val skulle det ge Självständighetspartiet fyra mandat och Socialdemokraterna två.

I dag styrs kommunen av en koalition mellan Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Gröna vänstern. Den har i dagsläget sju av nio mandat i fullmäktige. Framstegspartiet tappar jämfört med valresultatet 7 procentenheter till 16,8 procent och Gröna vänstern minskar 6,1 procentenheter till 10,2 procent. Bägge partierna får därmed varsin representant i kommunen.

Ljus framtid tar ett mandat i fullmäktige med 12 procent av väljarstödet. För Självständighetspartiet räcker det därmed med att samarbeta med ett annat parti för att kunna bilda majoritet. För att de övriga partierna ska kunna hålla Självständighetspartiet borta från makten krävs det däremot att samtliga fyra går ihop.