torsdag 13 februari 2014

Nytt åtal mot Lárus Welding - inför rätta för Stím-affären

Genom att låta bolaget Stím köpa aktier för 24,8 miljarder isländska kronor i Glitnir och FL Group gjorde sig Lárus Welding, Jóhannes Baldursson och Þorvaldur Lúðvík Sigurjónsson skyldiga till trolöshet mot huvudman. Det hävdar ekobrottsåklagaren som nu åtalar de tre för lånehärvan. Glitnir var nämligen både säljare av aktierna och finansiär av affären. Någon annan säkerhet för lånet på 19,6 miljarder än aktierna fanns aldrig. Samtliga tre åtalade förnekar brott.

Glitnirs tidigare vd Lárus Welding har redan dömts för ett fall av trolöshet mot huvudman, en dom som dock överklagats. Han står dessutom åtalad för ytterligare ett fall av trolöshet mot huvudman, där misstankarna rör turerna kring Glitnir och Aurum. Och nu åtalas alltså Lárus Welding för ett tredje fall av trolöshet mot huvudman. De två övriga åtalade är Glitnir-toppen Jóhannes Baldursson och Þorvaldur Lúðvík Sigurjónsson, som basade över Saga Capital.

I november 2007 köpte bolaget Stím, vars största aktieägare var Glitnir, aktier i Glitnir och FL Group för totalt 24,8 miljarder isländska kronor. Det gjorde Stím till ägare av 4,3 procent av Glitnir och 3,8 procent av FL Group. Aktierna i Glitnir kostade 16,4 miljarder och aktierna i FL Group 8,4 miljarder. FL Group var då den största aktieägaren i Glitnir.

Affären, som ska ha gjorts upp på ett lyxhotell i Moskva samma månad, finansierades till största delen av ett lån från Glitnir på 19,6 miljarder. Resten gick Fons - ännu ett närstående bolag - och Stíms ägare in med. Glitnir ägde också de aktier som såldes till Stím. Den enda säkerheten för lånet var just aktierna.

Åklagaren misstänker inte bara att Glitnir-topparna därmed riskerade enorma summor på utlåningen. Försäljningen till Stím tros ha varit ett försök att hålla aktiekursen uppe genom att öka omsättningen på aktier i banken.

Åtalet gäller också Glitnirs investmentfond GLB FX. Den köpte obligationer för drygt 1 miljard kronor av Saga Capital. Obligationernas utgivare var Stím. Därmed handlade Glitnir enligt åtalet i princip med sig själv.

I november 2010 och november 2011 genomförde ekobrottsåklagaren husrannsakningar mot flera inblandade. Utredningen påbörjades redan under 2009. På Facebook skriver Þorvaldur Lúðvík Sigurjónsson att han välkomnar att det äntligen finns ett beslut om åtal och att han ser fram emot att ge sin syn på saken när rättegången inleds i Héraðsdómur Reykjavíkur den 28 februari.

Samtliga tre åtalade förnekar brott.

Affären blev så småningom också en ekonomisk katastrof för Glitnir. I samband med finanskraschen hösten 2008 blev aktierna i både Glitnir och FL Group värdelösa. I praktiken skickade Stím alltså räkningen till Glitnir för den misslyckade affären.

När Stíms konkurs blev klar i höstas fanns det fordringar på 24 miljarder isländska kronor på bolaget. Tillgångarna var 15,2 miljoner. Glitnir - som var den enda stora fordringsägaren - fick därmed tillbaka 0,06 procent från Stím.

Här kan du läsa mer om domen mot Lárus Welding.