söndag 23 februari 2014

Självständighetspartiet ökar på Västmannaöarna

Hela 62,2 procent av väljarna på Västmannaöarna tänker rösta på Självständighetspartiet i det kommande kommunalvalet. Partiet tar därmed sex av sju mandat i fullmäktige. Stödet för lokalpartiet Vestmannaeyjalistinn har nästan halverats sedan förra valet. Med 19,5 procent i opinionen får partiet bara ett mandat. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

De två senaste kommunalvalen, 2010 och 2006, har Självständighetspartiet säkrat egen majoritet i fullmäktige på Västmannaöarna genom att vinna fyra av sju mandat. I år ser partiet ut att gå mot en än mer övertygande valseger. Självständighetspartiet har nu stöd av 62,2 procent av väljarkåren, en ökning med 6,6 procentenheter jämfört med valresultatet från 2010.

Samtidigt backar Vestmannaeyjalistinn hela 16,5 procentenheter till 19,5 procent. Lokalpartiet förlorar därmed två av dagens tre platser i fullmäktige. I stället får Självständighetspartiet sex av sju mandat i kommunen.

Avståndet till representation i fullmäktige för de övriga partierna är långt. Piratpartiet och Framstegspartiet får bägge 6,5 procent, vilket för Framstegspartiet är en minskning med 1,9 procentenheter jämfört med valet. Ljus framtid får 4,3 procent. Både Framstegspartiet och Ljus framtid överväger att gå ihop med Vestmannaeyjalistinn i valet för att kunna utmana Självständighetspartiet.

Vestmannaeyjalistinn är i dag ett ovanligt parti eftersom samtliga dess företrädare i kommunfullmäktige är kvinnor. På Självständighetspartiets stolar sitter tre män och en kvinna.