onsdag 21 maj 2014

Countrylegendar fälls för sexövergrepp mot pojkar

Tre års fängelse blir straffet för 78-årige countrylegendaren Hallbjörn Hjartarson. Han döms mot sitt nekande av Héraðsdómur Norðurlands vestra för sexövergrepp mot två minderåriga pojkar. Övergreppen mot ett av offren pågick i elva år. Nyligen fällde samma domstol ett av offren för misshandel sedan han och en kamrat brutit sig in hos Hallbjörn Hjartarson och för att hämnas slagit och sparkat honom blodig.

78-årige Hallbjörn Hjartarson har vigt sitt liv åt countrymusiken. Från hemmet i Skagaströnd har han spelat in skivor, grundat ett museum, arrangerat festivaler och sänt radio. Hans insatser för countrymusiken och den amerikanska kulturen på Island har bland annat prisats av USA:s ambassadör i landet.

Men de senaste åren har ryktena om Hallbjörn Hjartarson inte bara handlat om country. I Skagaströnd har det en tid florerat misstankar om att han skulle ha förgripit sig på minderåriga pojkar. Nyligen åtalades han för sexövergrepp mot två barn. Misstankar fanns i ytterligare två fall, men där ansåg sig inte åklagaren ha tillräckligt med bevis för att väcka åtal.

Hallbjörn Hjartarson dömdes i går vid Héraðsdómur Norðurlands vestra till tre års fängelse för sexbrott mot barn. Han ska betala bägge brottsoffren 1 250 000 isländska kronor i skadestånd var och dessutom stå för rättegångskostnader på 1 561 865 kronor. Rättegången ägde rum bakom stängda dörrar.

Övergreppen går långt tillbaka i tiden. Hallbjörn Hjartarson förgrep sig på ett av offren redan år 1999 då han tvingade pojken att kyssa och smeka honom. Han tvingade ett eller två år senare pojken till onani och oralsex.

Övergreppen mot det andra offret pågick mellan år 2000 och 2011, från att pojken var 7 år tills han fyllt 18 år. Här handlade det om upprepade tungkyssar och smekningar på pojkens könsorgan.

Under rättegången visade Hallbjörn Hjartarsons dotter och modern till ett av offren upp ett brev som han skrivit till en av pojkarna inför mötet i domstolen. Han beklagade då att de inte hade kunnat reda ut saken tillsammans diskussioner. Han uppmanade pojken att säga sanningen och hävdade att pojken själv tagit initiativ till sex vid flera tillfällen.

Hallbjörn Hjartarson dömdes mot sitt nekande. Han hävdade i rätten att det aldrig handlat om tungkyssar utan att han bara pussat pojkarna på munnen. Det förklarade han med att han under sin uppväxt lärt sig att hälsa på närstående på det sättet. Han sade också att pojkarna hittat på alla anklagelserna, men att han inte förstod syftet. Domstolen ansåg dock att han ofta sade emot sig själv och att hans förklaringar saknade trovärdighet.

I rätten liknade Hallbjörn Hjartarson sin tillvaro som i husarrest. Efter att misstankarna mot honom blev kända i Skagaströnd gick han sällan ut annat än till affären. Han hade en isolerad tillvaro och ska vid ett tillfälle ha försökt ta sitt liv. Utöver de dagliga besöken från dottern med ett mål mat och veckoliga besök från en sjuksköterska ska han sällan ha träffat några andra människor.

Ett av brottsoffren dömdes nyligen för grov misshandel av Hallbjörn Hjartarson. Den 3 februari 2013 bröt han tillsammans med en kamrat sig in i Hallbjörn Hjartarsons bostad genom att krossa en ruta i dörren och därefter öppna låset. Han ska ha suttit på en stol medan de två pojkarna - 18 och 19 år gamla - gav honom knytnävsslag och sparkar i ansiktet. Syftet var att hämnas.

Hallbjörn Hjartarson fick allvarliga skador av misshandeln. Han bröt flera ben i ansiktet och tvingades att ligga på akuten i åtta dagar. Han var sängliggande i flera veckor.

I rätten hävdade Hallbjörn Hjartarson att pojkarna hade skrikit att de skulle döda honom. Själv satt han på en stol och tog emot slagen eftersom han ansåg att han inte hade någon möjlighet att försvara sig. Pojkarna berättade däremot i rätten att han under attacken ska ha erkänt övergreppen. Pojkarna ska gråtande ha fortsatt att misshandla Hallbjörn Hjartarson.

Pojkarna dömdes för olaga intrång, skadegörelse och grov misshandel. De fälldes också samtidigt för andra brott utan koppling till Hallbjörn Hjartarsons övergrepp. Straffet blev ett och ett halvt års fängelse, men fem sjättedelar av straffet villkorades på tre år. Om pojkarna inte gör sig skyldiga till nya brott behöver de bara avtjäna tre månader. De dömdes också att betala Hallbjörn Hjartarson 844 100 isländska kronor i skadestånd samt rättegångskostnaderna.

Här kan du läsa mer om Hallbjörn Hjartarson, här misshandelsdomen i sin helhet och här sexövergreppsdomen i sin helhet.