måndag 26 maj 2014

Fjordlistan går framåt i Fjarðabyggð

Fjordlistan ser ut att bli kommunalvalets stora segrare i Fjarðabyggð. Ändå kan Självständighetspartiet och Framstegspartiet fortsätta att styra östra Islands största kommun. Tillsammans får de fem av nio mandat i fullmäktige. Det visar en opinionsundersökning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Med 39,7 procent av opinionen ser lokalpartiet Fjordlistan ut att gå mot ett succéval. För fyra år sedan fick partiet 31,1 procent av rösterna och tre mandat. Nu ökar Fjordlistan på Självständighetspartiets bekostnad.

Men förändringarna i väljarsympatierna är inte tillräckliga för att tvinga fram ett maktskifte. Självständighetspartiet - som i förra valet 2010 fick 40,5 procent av rösterna - har nu stöd av 30,7 procent. Partiet tappar därmed ett mandat till Fjordlistan och får tre platser i fullmäktige.

Framstegspartiet backar 0,4 procentenheter jämfört med valet för fyra år sedan och får nu 28 procent. Partiet behåller därmed sina två platser i kommunen. Därmed kan också Framstegspartiet fortsätta att regera med Självständighetspartiet trots en kraftig tillbakagång i Fjarðabyggð.

Tätorter i Fjarðabyggð är Neskaupstaður, Eskifjörður, Reyðarfjörður, Fáskrúðsfjörður och Stöðvarfjörður.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Fjarðabyggð.