onsdag 7 maj 2014

Investerare kan ge Perlan naturhistoriskt museum

En investeringsfond kan rädda planerna på ett naturhistoriskt museum i Perlan i Reykjavík. Utställningen beräknas kosta en halv miljard isländska kronor. Målet är att den ska öppna inom två år. Drömmen för föreståndaren Hilmar Malmquist är att museet ska få visa upp det unika skelettet från en jätteblåval som drev i land på den nordisländska kusten för fyra år sedan. Men andra museer har inte gett upp dragkampen om objektet.

Trots att Perlan lockar omkring 400 000 besökare varje år har huset de senaste månaderna ekat tomt. Den årliga bokrean flyttade efter tjugo år till Laugardalur. Och den historiska utställningen Sögusafnið lämnade efter tolv år huset för större lokaler på Grandagarður i den gamla hamnen i Reykjavík. Kvar har bara varit kaféet och restaurangen på de övre planen.

Nu ser det ändå ut som att en ny hyresgäst kan vara på väg till Perlan. Náttúruminjasafn Íslands naturhistoriska samlingar ska efter att i många år ha varit utan utställningslokaler få ett nytt hem i Perlan.

Turerna kring huset och utställningen har varit många. Förra året köpte Reykjavíks kommun Perlan av energibolaget Orkuveita Reykjavíkur. Avgörande för beslutet var att den rödgröna regeringen skulle hyra lokaler för 80 miljoner isländska kronor om året. Regeringen öronmärkte också 500 miljoner för att sätta upp en naturhistorisk utställning i en av husets vattentankar.

Men den borgerliga regeringen ville göra andra prioriteringar. Pengarna till Náttúruminjasafn Íslands ströks ur budgeten för 2014 och 2015.

Flera dragkamper återstår dock innan utställningen kan få definitivt klartecken. Reykjavíks grannkommun Seltjarnarnes tackade nyligen nej till en medicinhistorisk utställning som därmed hamnade i statens händer. De nya lokalerna skulle enligt kommunen i stället kunna användas av Náttúruminjasafn Íslands. I Urriðaholt i Garðabær finns sedan tidigare Nátt­úru­fræðistofn­un Íslands, det statliga naturhistoriska institutet. Utvecklingsbolaget Urriðaholt ehf har lobbat för att museet skulle få nya lokaler bredvid institutet.

Nátt­úru­fræðistofn­un Íslands äger det nästan 25 meter långa skelettet efter en blåval som drev i land på norra Island för fyra år sedan. Blåvalshonan tros ha vägt mellan 70 och 100 ton. Hela skelettet, där benen har rensats från kött och kokats, förvaras nu i en hangar i Keflavík.

I hela världen finns bara fyra kompletta blåvalsskelett till utställning. Det som hittades på en nordisländsk strand var dessutom ovanligt välbevarat. Tanken har varit att det ska bli det stora dragplåstret till Náttúruminjasafn Íslands utställning.

Hur det enorma huvudet ska kunna föras in genom Perlans dörrar är inte det enda problemet. Hvalasafnið á Húsavík, valmuseet i Húsavík, gör också anspråk på skelettet. Bergur Elías Ágústsson, kommunchef i Norðurþing, har ställt sig bakom museets önskemål. Med hänvisning till den samling som redan finns på orten anser lokalpolitikerna att även blåvalen hör hemma i Húsavík.

Vem som ska avgöra dragkampen är inte heller helt klart. Jón Gunnar Ottósson, chef för Náttúrufræðistofnun Íslands, sade förra våren att det var upp till institutet att bestämma. Institutets första val för blåvalsskelettet var Náttúruminjasafn Íslands. Men han fick snart bakläxa från dåvarande kultur- och utbildningsministern Katrín Jakobsdóttir som meddelade att hon hade sista ordet om skelettet.

Den nuvarande regeringen har inte tagit ställning till vem som ska få skelettet. Men med tanke på att själva monteringen beräknas ta flera månader i anspråk blir det sannolikt ett beslut som klubbas för åtminstone tio år framöver.

Hilmar Malmquist är föreståndare för Náttúruminjasafn Íslands. Han säger till RÚV att investeringsfonden Landsbréf - Icelandic Tourist Fund avser att gå in med pengar i projektet. Utställningen väntas kosta en halv miljard isländska kronor. Museet kommer att hyra ut driften till fonden som i sin tur kommer att betala museet för att ta hand om själva utställningen.

Náttúruminjasafn Íslands skulle kunna öppna i Perlan inom två år. Hilmar Malmquist berättar för RÚV att blåvalsskelettet fortfarande är tänkt som museets största dragplåster:
"Det är ett så starkt utställningsobjekt av detta slag. Det räknas som sagt med att det ställs ut i Perlan."
Här kan du läsa mer om turerna kring Perlan och Náttúruminjasafn Íslands.