lördag 17 maj 2014

Kvinnoparti går till val i Bolungarvík

Máttur meyja og manna är namnet på det kvinnoparti som ställer upp i kommunalvalet i Bolungarvík den 31 maj. På valsedeln finns fjorton kvinnor - och inga män. Ett av syftena med partiet är att öka kvinnors deltagande i kommunpolitiken. Toppnamnet på listan är grundskolerektorn Soffía Vagnsdóttir.

Med 950 invånare är Bolungarvík den näst största kommunen i Västfjordarna. Förra valet fick Självständighetspartiet egen majoritet med 60,6 procent av rösterna, vilket gav partiet fyra av sju mandat i fullmäktige. Övriga tre platser gick till lokalpartiet Listi Bæjarmálafélags Bolungarvíkur.

Kommunchefen Elías Jónatansson är Självständighetspartiets toppkandidat i det kommande kommunalvalet. Nu står det klart att han utmanas av grundskolerektorn Soffía Vagnsdóttir och tretton andra kvinnor i Máttur meyja og manna, Möars och mäns kraft.

Nummer nio på listan är Birna Hjaltalín Pálmadóttir. Hon berättar i DV att partiet närmast uppstod av en slump. Hon och en grupp andra kvinnor träffades då och då för att diskutera olika frågor i kommunen. Så småningom kom idén om att ställa upp i kommunalvalet.

I dag är två av sju fullmäktigeledamöter i Bolungarvík kvinnor. Bland de sju suppleanterna finns ytterligare tre kvinnor. Birna Hjaltalín Pálmadóttir säger till DV att ett av målen med det nya partiet är just att öka kvinnornas deltagande i politiken:
"Kandidaturens politik är komplex och huvudfrågorna är transparens inom administrationen, ökad demokrati och deltagande av invånarna i stora beslut, ökade arbetsfrämjande insatser, tonvikt på enighet och så vill vi ha mer kultur i vårt samhälle. ... Vi vill öka kvinnornas deltagande i politiken, men det är inte därför som detta blev en kvinnokandidatur. Detta skedde egentligen helt oavsiktligt."
Bland Självständighetspartiets kandidater i årets kommunalval finns sju män och sju kvinnor. Listi Bæjarmálafélags Bolungarvíkur ställer inte upp i valet på nytt. Väljarna har därmed två partier att ta ställning till på valdagen den 31 maj.