fredag 23 maj 2014

Nya partier går framåt i Reykjanesbær

De tre etablerade partierna Självständighetspartiet, Socialdemokraterna och Framstegspartiet tappar stöd i Reykjanesbær. Självständighetspartiet är inte heller i närheten av att kunna försvara den egna majoriteten i kommunen. I stället tar tre nya partier plats i fullmäktige: Piratpartiet och de två nybildade lokalpartierna Fri kraft och Rak väg. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

I valet 2010 fick Självständighetspartiet 52,8 procent av rösterna och sju av elva platser i fullmäktige. Nu har partiet stöd av 30,8 procent, vilket ger fyra mandat. För att kunna regera vidare i Reykjanesbær står det därmed klart att Självständighetspartiet behöver gå i koalition med minst ett annat parti.

Socialdemokraterna fick då 28,4 procent av rösterna och tre mandat. I dagsläget ligger stödet på 19,6 procent, vilket motsvarar två mandat i fullmäktige. Framstegspartiet backar från 14 procent i valet till 9,3 procent. Det är dock tillräckligt för att behålla den enda platsen i fullmäktige.

Tre nya partier är på väg in i fullmäktige i Reykjanesbær. Störst är Fri kraft med 18,6 procent och två mandat. Piratpartiet får 10,4 procent och ett mandat och Rak väg - som är en utbrytning från Självständighetspartiet - får 9,8 procent och ett mandat.

För att kunna samla en majoritet med minst sex av elva platser i fullmäktige måste alltså Självständighetspartiet vända sig till Fri kraft eller Socialdemokraterna eller två av de övriga partierna. För att kunna bilda en majoritet utan Självständighetspartiet krävs att minst fyra av de fem övriga partierna går ihop.

En opinionsundersökning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið visar på samma tendenser. Självständighetspartiet får här 37,1 procent och fyra mandat. Socialdemokraterna får 16,4 procent och Piratpartiet 14,9 procent, vilket ger två mandat var. Fri kraft får 10,3 procent medan både Rak väg och Framstegspartiet får 9,9 procent. Stödet för de tre minsta partierna i Reykjanesbær räcker därmed till en plats var i fullmäktige.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjanesbær.