fredag 30 maj 2014

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tiger om moskémotstånd

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tänker inte ge sig in i debatten om Reykjavík ska tilldela gratis tomter till religiösa samfund. Så lyder beskedet från statsministern sedan han i flera dagar avböjt att kommentera partikamraten Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs utspel om att inga moskéer ska få byggas i kommunen. Men inifrån partiet är kritiken hård - och ungdomsförbundet sade sig känna "totalt misstroende" för toppkandidaten i kommunalvalet i Reykjavík.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs utspel om ett moskéförbud i Reykjavík ser ut att lyfta Framstegspartiet över spärren till fullmäktige. I de senaste opinionsmätningarna inför morgondagens kommunalval ser partiet ut att få ett mandat.

Men moskémotståndet är kontroversiellt inom partiet. I flera dagars tid har statsministern och partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vägrat att kommentera moskémotståndet. Att situationen orsakat huvudbry är knappast någon vild gissning. Om han offentligt skulle ta avstånd från Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir skulle han också fälla kandidaturen i Reykjavík. Och om han skulle ge henne sitt stöd skulle Island ha en statsminister som både utmanade grundlagen och partiets egna värderingar om religionsfrihet.

När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson på Facebook kommenterar Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs utspel nämner han endast att debatten skulle gälla kommunens lagstadgade skyldighet att förse religiösa församlingar med gratis tomter. Anledningen till debatten - Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs strävan att förbjuda moskébyggen i landet - nämner han inte alls.

I stället för att gå in på kärnfrågan - hur han ställer sig till ett moskéförbud - riktar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kritik mot medier och politiker från andra partier. Han hävdar att det saknas respekt för vad som är sant och att de värsta tänkbara anklagelserna lanseras för att användas mot politiska motståndare i debatten:
"Det står klart att vissa frågor i samhället tycks omöjliga att diskutera på ett genomtänkt sätt. Det gäller i än högre grad Island än grannländerna eftersom närheten där är mindre och människor i någon mening har lärt sig hur tvivelaktigt det kan vara att undertrycka debatt. Det är den säkraste vägen att ge extremrörelserna genklang."
Även om partiledningen inte vill uttala sig i moskéfrågan har kritiken mot Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir varit hård. Sigrún Magnúsdóttir, Framstegspartiets gruppledare i alltinget, har tidigare tagit avstånd från förbudsförslaget eftersom hon anser att det strider mot religionsfriheten. Utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson skriver på Facebook att han ställer sig bakom Sigrún Magnúsdóttirs åsikter. Det gör också Kristinn Þór Jakobsson, partiets toppnamn i Reykjanesbær.

På Facebook publicerade partiets ungdomsförbund under en kort stund ett inlägg där det talades om ett "totalt misstroende" mot Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir. Även ungdomsförbundet ansåg att hennes utspel var oförenligt med Framstegspartiets grundsyn eftersom det var diskriminerande mot muslimer. Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir, partiets andranamn på listan efter Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir, kommenterade attacken som "gullig", rapporterar Vísir.

Men inlägget raderades snart. Av vem och varför har Vísir inte lyckats att ta reda på.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir ser partiledningens tystnad som ett godkännande och ett förtroende. Till Vísir säger hon att hon "tolkar ledningens tystnad som att jag borde få segla det här skeppet i hamn". Hon säger dock till RÚV att hon inte vill ha extremister som sympatisörer.

Nummer två på Framstegspartiets lista i Reykjavík, Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir, ställer moskébygget mot bostadsbehovet i Reykjavík. I en debatt i RÚV med Folkfrontens Þorvaldur Þorvaldsson, som själv är medlem i asatrosamfundet, sade han att det var absurt av henne att påstå att den tomt som tilldelats Félag múslima á Íslandi skulle förhindra kommunalt bostadsbyggande. Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir ansåg dock att den muslimska församlingens tomt förhindrade stadsplaneringen:
"Detta är en församling på 200 till 300 personer [rätt siffra är 481 personer] som ville få en mycket större tomt än de andra församlingarna som är större ville få. Varför ska just denna fåtaliga församling här på Island få en stor tomt på en av de mest iögonfallande platserna i staden? Samtidigt säger du att antalet sociala bostäder måste öka här, men du vill hellre att någon grupp på 200 till 300 personer får en tomt."
Guðrún Bryndís Karlsdóttir var nummer två på den lista som leddes av den avhoppade Óskar Bergsson. När Framstegspartiet som en följd av usla opinionssiffror letade efter ett etablerat namn att toppa listan var hon inte längre önskvärd.

I Kvennablaðið skriver hon att det inte alls är bara Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir som är fientligt inställd till muslimer och islam. I stället är det enligt Guðrún Bryndís Karlsdóttir en uppfattning som är spridd inom partiet. Av Benedikt Þór Gústafsson i valberedningen fick hon beskedet att Framstegspartiet skulle kämpa mot ett moskébygge i Reykjavík:
"Debatten om moskén handlar inte om en planeringsfråga. Den handlar om att hålla skräckpropaganda vid liv och att odla rädsla för det okända och att skaffa sig röster på just det."
Detta tillbakavisas dock av Benedikt Þór Gústafsson. I ett uttalande skriver han att det Guðrún Bryndís Karlsdóttir påstår inte är sant. Han säger sig vara emot "all diskriminering och fördomar".

Det är inte bara Félag múslima á Íslandi som har fått en tomt av kommunen där bygget ännu inte påbörjats. Asatrosamfundet och rysk-ortodoxa kyrkan befinner sig i samma situation. Om Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir ville helt slopa tilldelningen av gratistomter borde även deras återkallas. Ingólfur Hermannsson, medlem av asatrosamfundet, skrev därför till henne och fick svaret att även denna församling skulle bli av med sin tomt.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir har argumenterat för att inga andra religiösa samfund borde få tomter så länge som det finns en statskyrka. Hjalti Hugason, professor i teologi och präst inom statskyrkan, skriver i Fréttablaðið att statskyrkan i sig innebär att en församling går före en annan. Syftet med den har dock aldrig varit att diskriminera andra religioner.

Hon får heller inte något stöd av biskop Agnes M. Sigurðardóttir. Hon säger till Vísir att det är självklart att muslimer ska ha möjlighet att gå till en moské. Det viktigaste för henne är de kristna värderingarna och det isländska samhälle som är präglat av dem.

I fullmäktige finns en klar majoritet som vill slippa skyldigheten att tilldela religiösa församlingar gratis tomter. Men de har till skillnad från Framstegspartiet inte pekat ut moskén som ett problem.

Dagur B. Eggertsson, Socialdemokraternas toppkandidat, säger till Vísir att Framstegspartiets utspel handlar om röstfiske för att undvika ett dåligt valresultat. Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir kallar moskémotståndet "sorgligt" och säger att politiker som vill diskriminera minoriteter inte har någon plats i fullmäktige. Ljus framtids S. Björn Blöndal kopplar Framstegspartiets linje till den högerextrema våg som drar över Europa, men tror inte att Reykjavíkborna kommer att acceptera den typen av argument. Självständighetspartiets Halldór Halldórsson ställer sig också bakom bygget av en moské.

Tanken är att moskébygget ska börja under sommaren. Byggnaden blir 800 kvadratmeter stor och tornet nio meter högt. Ibrahim Sverrir Agnarsson, ordförande för Félag múslima á Íslandi, säger till Vísir att han Framstegspartiets utspel kom som en överraskning. Samtidigt säger han att många har visat sin sympati för församlingen - i synnerhet sedan grishuvuden och grisblod spreds över tomten i vintras:
"När grishuvudena spreds så upplevde vi stor medkänsla och fick många sympatiförklaringar. Islänningar gillar inte sådan fascism."
Guðmundur Hálfdánarson, professor i historia vid Háskóli Íslands, är inte lika förvånad. Han säger till Vísir att Framstegspartiet befinner sig i en kris där väljarstödet rasat. Efter krisen har partiets politik och argumentation fått tydliga nationalistiska och populistiska drag. Hittills har dock Framstegspartiet undvikit den främlingsfientlighet som kännetecknar högerpopulistiska partier i många andra europeiska länder. Han anser dessutom att partiledningen inte kan två sina händer från Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs utspel:
"Det har aldrig visat sig tidigare men detta utspel i kommunalvalet är i den riktningen. Det återstår att se om partiet tar upp detta eller inte och hur det går. Det är för tidigt att säga något om det, men man kan på sätt och vis säga att man försöker detta. ... Vad människor än säger så måste partiet ta ansvar för vad partiets ledare i landets största valkrets säger, där två tredjedelar av landets invånare bor."
Vidare säger Guðmundur Hálfdánarson till Vísir att många hade förväntat sig att främlingsfientligheten skulle öka i samband med finanskraschen då konkurrensen om jobben hårdnade. Så blev det inte. Att flörta med sådana stämningar har heller inte visat sig vara något framgångsrikt recept för partier som vill bli tagna på allvar. Samtidigt tror han att det på Island finns samma jordmån för främlingsfientlighet och högerpopulism som i övriga Europa.

Här kan du läsa mer om Framstegspartiets moskéutspel.