lördag 31 maj 2014

Självständighetspartiet kan tappa makten i Árborg

Var tredje väljare är på väg att överge Självständighetspartiet i Árborg. Med 36,2 procent av opinionen bakom sig får partiet fyra av nio platser i fullmäktige - och ger därmed oppositionen en möjlighet att ta över makten i kommunen. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Med 50,1 procent av rösterna säkrade Självständighetspartiet för fyra år sedan egen majoritet i Árborg, den största kommunen på södra Island med Selfoss som centralort. Nu har stödet backat till 36,2 procent. Det betyder att partiet tappar ett mandat och får fyra platser i fullmäktige.

Kampen om mandaten kommer att bli hård. När undersökningen gjordes såg det ut som att Piratpartiet skulle gå till val i Árborg, men det stod senare klart att partiet inte lyckades få ihop en lista. I Morgunblaðiðs mätning har Piratpartiet stöd av 8,7 procent, vilket skulle ge en plats i fullmäktige. De väljarna får nu söka andra alternativ.

Framstegspartiet får 17,6 procent och två mandat, Socialdemokraterna 17,1 procent och ett mandat och Ljus framtid 11,8 procent och ett mandat. Med 8 procent förlorar Gröna vänstern sitt mandat i fullmäktige.

Att Piratpartiet inte ställer upp betyder sannolikt att Ljus framtid kan få en skjuts eftersom bägge partierna lockar många unga väljare som vill se större inslag av direktdemokrati. Ljus framtid har dock långt till ett andra mandat i Árborg, medan avståndet är betydligt kortare till ett andra mandat för Socialdemokraterna och ett första för Gröna vänstern.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Árborg.