torsdag 22 maj 2014

Självständighetspartiet mot katastrofval i Reykjavík

Socialdemokraterna och Dagur B. Eggertsson fortsätter att växa i Reykjavík. Samtidigt når Självständighetspartiet en ny bottennotering i kommunen och är nu bara tredje största parti. Det visar en opinionsundersökning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið. Situationen är så allvarlig att det ryktats om att peta toppkandidaten Halldór Halldórsson med bara en dryg vecka kvar till valdagen.

Att Självständighetspartiet saknat ett självskrivet toppnamn i Reykjavík har varit ett problem ända sedan Hanna Birna Kristjánsdóttir lämnade kommunpolitiken för alltinget. I stället för att satsa på någon av de befintliga fullmäktigeledamöterna plockades Halldór Halldórsson in som borgmästarkandidat. Han har tidigare varit kommunchef i Ísafjörður.

Halldór Halldórsson vann en knapp seger i kampen om förstaplatsen på Självständighetspartiets lista. Med bara en dryg vecka kvar till valet ser det ut som att hans försök att utmana Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson slutar med ett fiasko. Hela 63 procent vill enligt Morgunblaðið se Dagur B. Eggertsson som nästa borgmästare - och bara 19 procent föredrar Halldór Halldórsson.

Självständighetspartiet ser också ut att gå mot ett historiskt uselt val i Reykjavík. Partiet har nu bara stöd av 21,5 procent av väljarna, vilket enbart räcker till tre mandat.

Den sittande majoriteten ser däremot ut att få nytt förtroende av väljarna. Socialdemokraterna får 34,1 procent och sex platser i fullmäktige. Ljus framtid får 22,2 procent och fyra platser. Tillsammans tar alltså de två koalitionspartierna tio av femton platser i kommunfullmäktige.

Piratpartiet har stöd av 9,4 procent och säkrar därmed ett mandat i Reykjavík. Med 6,3 procent behåller Gröna vänstern sin enda plats i fullmäktige.

Övriga partier är långt ifrån att klara spärren till rådhuset i Reykjavík. Framstegspartiet får 3,1 procent, Gryning 2,1 procent och Folkfronten 0,6 procent.

Situationen inom Självständighetspartiet är nu så allvarlig att det bara dryga veckan före valdagen diskuterats att byta ut Halldór Halldórsson. I stället skulle listan enligt Morgunblaðið toppas av Júlí­us Víf­ill Ingvars­son, som förlorade kampen om förstaplatsen och i dag leder partiet i fullmäktige. Tankarna ryktas bland annat ha strandat på att den enda tänkbara ersättaren inte tros vara bättre på att nå ut till medborgarna än Halldór Halldórsson.

Kommunalvalet äger rum den 31 maj.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.