lördag 31 maj 2014

Självständighetspartiet och Ljus framtid vinnare i Akranes

Självständighetspartiet går framåt och Ljus framtid tar plats i fullmäktige. Men den sittande majoriteten - Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Gröna vänstern - ser ut att tappa stort i Akranes i det kommande kommunalvalet. Det visar en opinionsundersökning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Efter fyra år borta från makten ser Självständighetspartiet ut att ha goda förutsättningar att på nytt få styra Akranes. Partiet har nu stöd av 43,1 procent, vilket nästan är en fördubbling jämfört med valresultatet från 2010. Det innebär också en ökning från två till fyra mandat.

Ljus framtid ser ut att bli valets andra vinnare med 20,5 procent av väljarsympatierna och två mandat.

För den sittande majoriteten ser det däremot dystert ut. Socialdemokraterna backar till 19,2 procent och förlorar mer än var tredje väljare. Partiet tappar därmed två av dagens fyra platser i kommunfullmäktige.

Stödet för Framstegspartiet halveras till 11,2 procent. Partiet behåller dock sitt enda mandat i kommunen. Gröna vänstern förlorar två av tre väljare och får nu bara 5,4 procent. Det räcker inte för att försvara den enda platsen i fullmäktige.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Akranes.