söndag 25 maj 2014

Socialdemokraterna och Ljus framtid mot seger i Reykjavík

Koalitionen mellan Socialdemokraterna och Ljus framtid ser ut att gå mot en säker seger i lördagens kommunalval i Reykjavík. De har tillsammans stöd av en majoritet av väljarkåren medan huvudmotståndaren Självständighetspartiet lockar knappt var fjärde väljare. Både Piratpartiet och Gröna vänstern får representation i fullmäktige. Det visar en opinionsmätning utförd av Capacent Gallup.

På lördag väljs de fullmäktigeledamöter som ska styra de isländska kommunerna under de kommande fyra åren. I Reykjavík, landets i särklass största kommun, ser den sittande majoriteten - Socialdemokraterna och Bästa partiets arvtagare Ljus framtid - att få nytt förtroende.

Inga större förändringar har skett i opinionen sedan Capacent Gallups senaste mätning. Socialdemokraterna har nu stöd av 30,8 procent av väljarkåren och Ljus framtid av 20,6 procent. Det innebär fem mandat för Socialdemokraterna och fyra för Ljus framtid.

Självständighetspartiet får 23,8 procent, vilket ger fyra platser i fullmäktige. Med 9,8 procent respektive 8,4 procent får Piratpartiet och Gröna vänstern var sin representant i rådhuset i Reykjavík. Av de femton mandaten ser alltså nio ut att gå till den sittande majoriteten.

Utan mandat blir Framstegspartiet med 4,1 procent och Gryning med 1,6 procent. Övriga partier får 0,8 procent. Det enda partiet utöver de sju nämnda som ställer upp i valet är Folkfronten.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.