onsdag 14 maj 2014

Valskådare kräver utökad skyddszon mot jakt i FaxaflóiEfter en och en halv månad på havet efter avfärden från Hafnarfjörður nådde fraktfartyget Alma fram till Osaka med 2 000 ton fruset kött från sillval i lasten. I Reykjavík görs nu Hvalurs valfångstfartyg i ordning för en ny jaktsäsong där kvoten är 154 sillvalar. Årets första vikvalar har redan landats - och där väntas omkring 50 djur jagas. Samtidigt protesterar turistnäringen mot valfångsten och hävdar att den skadar branschen.

I december utfärdade fiskeminister Sigurður Ingi Jóhannsson en fångstkvot på 770 sillvalar under de närmaste fem åren. Det innebär att Hvalur, som är det enda företaget som jagar sillval i stor skala, under somrarna kommer att anställa runt 100 personer ombord båtarna och i land för att ta hand om fångsterna.

Sillval går sedan länge främst på export till Japan. Undan för undan har dock transportvägarna för köttet blockerats. I somras fick flera containrar med valkött skickas tillbaka till Island från hamnarna i Hamburg och Rotterdam sedan utländska rederier vägrat ta dem ombord för vidare transport till Japan. Därefter har åtminstone en last tagit vägen över Kanada, men nu tycks även den vägen vara stängd.

Men Hvalurs chef Kristján Loftsson vägrar att backa. I mars lämnade fraktfartyget Alma hamnen i Hafnarfjörður med 2 000 ton fruset sillvalskött i lasten. Färden till japanska Osaka tog en och en halv månad - men nådde ända fram.

I hamnen i Reykjavík förbereds nu två av Hvalurs fångstbåtar för sommarens jakt på sillval. Säsongen för vikval har däremot redan börjat för rederiet IP útgerð. Hittills har enligt ett pressmeddelande två djur skjutits i Faxaflói.

Förra året jagades 38 vikvalar. I år siktar IP útgerð på 50 djur. Köttet säljs främst på den inhemska marknaden. Val är förhållandevis populärt att grilla, men de viktigaste kunderna är restauranger eftersom många turister väljer val på Island.

Fångstpremiären innebär också startskottet för de årliga konflikterna mellan fångstmän och turistnäring. Branschorganisationerna Sam­tök ferðaþjón­ust­unn­ar och Hvala­skoðun­ar­fé­lag Íslands kräver att det område i Faxaflói närmast Reykjavík som är fredat från valfångst ska utökas rejält. De hävdar att jakt och turism inte kan samsas och att jakten gör den för valskådningen så viktiga vikvalen både skygg och fåtalig.

Kvaliteten på valskådning från Reykjavík blir allt sämre från år till år. Om inte utvecklingen stoppas befarar branschen att en av landets största turistattraktioner snart kommer att vara historia.

Under ett möte med företrädare för sju av de partier som ställer upp i kommunalvalet i Reykjavík - Dagur B. Eggertsson från Socialdemokraterna, Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir från Framstegspartiet, Þorleifur Gunnlaugsson från Gryning, Líf Magneudóttir från Gröna vänstern, Halldór Halldórsson från Självständighetspartiet, Halldór Auðar Svansson från Piratpartiet och S. Björn Blöndal från Ljus framtid - sade sig samtliga i går vara för en utökad skyddszon. Men samtliga hänvisade också frågan till Sigurður Ingi Jóhannsson. Och när de tillfrågades om de var redo att förbjuda valfångstfartyg från att angöra hamnen i Reykjavík fick turistbranschens representanter inget svar.

Sigurður Ingi Jóhannsson förespråkar fortsatt valfångst och har redan rivit upp en större skyddszon som infördes av den rödgröna regeringen. Han anser också att jakt och turism kan existera sida vid sida.

Turistbranschen pekar på att omkring 200 000 turister åker på valskådning varje år. Av dessa reser cirka 115 000 från Reykjavík. Det är det enskilt största turistnöjet i huvudstaden och den tredje i landet. Valskådningsturerna ger därmed intäkter på cirka fyra miljarder isländska kronor om året och skapar 200 jobb.

Valskådningsföretagen vill nu ha ett möte med Sigurður Ingi Jóhannsson för att diskutera situationen. Målet är att få honom att återinföra den större skyddszonen.

I ett nytt filmklipp uppmanar turistbranschen nu politikerna att agera. Men precis som tidigare finns det - trots branschens påståenden - inget som säger att det faktiskt är jakten som minskat antalet vikvalar i Faxaflói. I stället tror forskarna att vikvalen precis som många andra arter flyttar sig norrut i takt med att Atlanten blir allt varmare. Dessutom visar forskning att valskådningsbåtarnas agerande stressar djuren på ett sätt som kan rubba deras reproduktionsförmåga.

Här kan du läsa mer om Islands jakt på sillval och vikval.