onsdag 27 augusti 2014

Vulkanhotet: Största skalvet på sex år vid Bárðarbunga

Illustration: Veðurstofa Íslands
Det största jordskalvet på Island på sex år skakade i går Bárðarbunga. Skalvet hade en magnitud på hela 5,7. Samtidigt som jordskalvssvärmen i området fortsatte upphörde den magmafyllda berggången att expandera. Den är nu drygt 40 kilometer lång och samlar 350 miljoner kubikmeter magma. Under natten inträffade ett kraftigt skalv vid Askja - det största i området sedan 1992.

Inte sedan år 2008 har Island skakats av ett lika kraftigt jordskalv som det som skakade Bárðarbungas krater klockan 1.26 i går morse. Magnituden var på hela 5,7, vilket också gör skalvet till det största sedan jordskalvssvärmen började i området förra fredagen.

Totalt inträffade under gårdagen 954 jordskalv. Klockan 11.56 skedde ett jordskalv med en magnitud på 4,6 som kändes ända bort till Akureyri.

Under onsdagen registrerades fram till klockan 7 lokal tid 484 jordskalv i området. Det kraftigaste hade en magnitud på 5,2.

Trots att jordskalvssvärmen fortsatte under tisdagen var aktiviteten något mindre än tidigare. Från Bárðarbunga i nordlig riktning finns på fem till tio kilometers djup en meterbred berggång fylld av magma. Den expanderade inte under gårdagen, men rörde sig ytterligare norrut mot Askja under natten till onsdagen. Gången är nu drygt 40 kilometer lång och beräknas innehålla omkring 350 miljoner kubikmeter magma.

Skalven ägde i regel rum på ganska stora djup, något som underströk att magman inte rör sig uppåt i berget. Rörelserna i jordskorpan var små och signalerade inte om något nära förestående vulkanutbrott.

De senaste dagarnas magmarörelser har fått forskare att börja spekulera om ett samband mellan Bárðarbunga och Askja. Ett par kilometer öster om Askja inträffade under natten ett skalv med en magnitud på 4,5, det kraftigaste vid vulkanen sedan 1992. Skalv i området är inte helt ovanliga och de har tidigare kopplats till magmainskott.

Under dagen har nya mätinstrument placerats ut på Vatnajökull av experter från Veðurstofa Íslands och Háskóli Íslands. De ska göra det möjligt att bättre kunna kartlägga vad som händer vid glaciären.

Vegagerðin har enligt ett pressmeddelande förstärkt brofästena vid två av tre broar över Jökulsá á Fjöllum, den glaciärälv som troligast kommer att svämma över vid ett utbrott i Bárðarbunga. De broar som har förstärkts och där även vägbanan kommer att grävas upp vid översvämningar är belägna vid Grímsstaðir á Fjöllum och Öxarfjörður.

Bron över Jökulsá á Fjöllum vid Grímsstaðir är byggd för att kunna stå emot översvämningar på 3 000 kubikmeter vatten i sekunden. Om översvämningarna skulle bli verklighet väntas trycket uppgå till minst 5 000 kubikmeter i sekunden. Myndighetens förhoppning är därför att kunna förstärka broarna så att de inte spolas bort av eventuella översvämningar.

Den tredje bron över Jökulsá á Fjöllum finns på höglandet vid Upptyppingar. Den ligger för nära själva utbrottet för att det ska anses vara värt ett försök att rädda den undan vattenmassorna.

Evakueringen av norra höglandet och västra sidan av Jökulsá á Fjöllum har inte hävts. Under gårdagen bötfällde polis en utländsk turist som tagit sig runt avspärrningarna till vattenfallet Dettifoss västra sida. Han hävdade att han trodde att avspärrningen bara gällde trafik med personbilar, men inte för personer som färdades i fyrhjulsdrivna fordon.

Här kan du läsa mer om händelserna vid Bárðarbunga.