söndag 12 oktober 2014

Bárðarbungas krater sjunker drygt tre decimeter om dagen

Foto: Veðurstofa Íslands
Bárðarbungas krater har sjunkit hela 35 meter de senaste veckorna. Och kratern fortsätter att sjunka med i snitt drygt tre decimeter om dagen. Utbrottet vid Holuhraun visar inga tecken på att vara på väg att upphöra. Gårdagens kraftigaste jordskalv vid Bárðarbunga hade en magnitud på 5,0.

Polisen i Húsavík utreder just nu flera brott mot förbudet att utan tillstånd besöka vulkanutbrottet vid Holuhraun. Det handlar dels om en landning med en helikopter från Reykjavík Helicopters med oljemiljardären Goga Ashkenazi ombord, dels islänningar som trotsat förbudet och försökt ta sig fram till Holuhraun.

I samband med vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull våren 2010 började myndigheterna ge ut särskilda tillstånd som gav medier tillträde till områden som var stängda för allmänheten. Totalt har 232 sådana tillstånd utfärdats, varav nästan hälften till public service-bolaget RÚV. Dessa ersattes den 11 september i år med tillfälliga tillstånd. Hittills har enligt Fréttablaðið 40 tillstånd beviljats för sammanlagt 125 personer: journalister, chaufförer, guider och piloter. Alla som befinner sig i området vid Holuhraun gör det med ansvar för sin egen säkerhet.

En som får uppehålla sig vid Holuhraun utan tillstånd är fjällräven Gosi. Veðurstofa Íslands berättar på Facebook att personal som bemannar en vägspärr nära utbrottet ofta ger räven mat. Den har därför blivit en flitig gäst. Gosi betyder 'spelevink', men namnet kan också ses som en avledning till gos 'vulkanutbrott'.

Utbrottet vid Holuhraun fortsatte under lördagen med oförminskad intensitet. Inget tyder i dagsläget på att utbrottet skulle vara på väg att upphöra inom kort.

Bárðarbungas krater har sjunkit 35 meter sedan jordskalvssvärmen i området började för snart två månader sedan. När kratern började sjunka handlade det om ungefär en halvmeter om dagen. Nu är takten något långsammare - drygt tre decimeter om dagen.

Ofta sjunker kratern snabbt i samband med stora jordskalv. Gårdagens kraftigaste jordskalv vid Bárðarbunga hade en magnitud på 5,0.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.