tisdag 14 oktober 2014

Förutspår utbrottet vid Holuhraun upphör i mars 2015

Vulkangaser från Holuhraun väntas
i dag spridas över höglandet norr
om Vatnajökull.
Illustration: Veðurstofa Íslands
Den 4 mars nästa år upphör vulkanutbrottet vid Holuhraun. Det förutspår vulkanologen Haraldur Sigurðsson i ett blogginlägg. Han utgår från att Bárðarbungas krater sjunker enligt en kurva - och inte linjärt. När utbrottet är över kommer kratern enligt Haraldur Sigurðssons beräkningar att ha sjunkit drygt 38 meter.

Jordskalvssvärmen vid Bárðarbunga har nu pågått snart i två månader och utbrottet vid Holuhraun i en och en halv månad. Utbrottet fortsatte under måndagen med samma intensitet som tidigare. Det största jordskalvet hade under gårdagen en magnitud på 4,8.

Den 12 september installerades en gps-mätare i mitten av Bárðarbungas krater. Sedan dess har kratern sjunkit omkring 12 meter. De senaste dagarna har dock mätaren av okända skäl inte fungerat.

Vulkanologen Haraldur Sigurðsson skriver i ett blogginlägg att den sjunkande kraterns mönster ser ut att vara linjärt, men att det i själva verket är en synvilla. I stället formar den en kurva.

Haraldur Sigurðssons antagande utgår från den magmakammare som finns på åtta kilometers djup under Bárðarbunga. Stigande tryck gjorde så att en magmafylld berggång bildades. Gången bredde ut sig under Dyngjujökull fram till Holuhraun, där det pågående utbrottet rasar. Magmaflödet till gången har gjort så att trycket i Bárðarbunga minskat. Därför har också kratern sjunkit.

Så småningom kommer magmaflödet till Holuhraun att avta samtidigt som kratern helt slutar att sjunka. När magman tar slut upphör också utbrottet.

Med hjälp av en formel har Haraldur Sigurðsson kommit fram till att det skulle ta 173 dagar för kurvan att fullföljas. Det skulle i sin tur innebära att utbrottet vid Holuhraun skulle upphöra den 4 mars nästa år.

Haraldur Sigurðsson skriver i inlägget att han är medveten om att formeln ger en förenklad och därför inte nödvändigtvis korrekt bild av händelseförloppet - men prognosen är åtminstone ett försök att förutsäga utvecklingen vid Bárðarbunga.

Här kan du läsa mer om Bárðarbunga.