måndag 13 oktober 2014

Islamistisk terrorsajt förlorar isländskt domännamn

Webbplatsen Khilafah.is har stängts ned för gott. Beslutet fattades av Isnics styrelse med hänvisning till att den inte är förenlig med isländsk lag. Webbplatsen spred propaganda för terrororganisationen Islamiska staten. I artiklar på webbplatsen beskrevs massmord och fördrivning av civila som befrielseaktioner.

I lördags uppmärksammades det att en webbplats lojal med Islamiska staten, IS, hade ett isländskt domännamn och drevs av isländska företag. Det företag som drev webbplatsen stängde den snabbt med hänvisning till villkor i användaravtalet. Khilafah.is flyttades då till servrar i Lettland genom en svensk mellanhand.

Isnic beslutade i går att stänga ned sajten för gott genom att häva registreringen av domännamnet. Beslutet fattades enligt ett pressmeddelande eftersom Khilafah.is ansågs stå i strid med isländsk lag, något som användarvillkoren inte tillåter.

Isnic har hand om registreringen av samtliga isländska domännamn. I dagsläget finns drygt 50 000 .is-sidor. Det är första gången som Isnic stängt en webbplats på grund av dess innehåll.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger till Morgunblaðið att det är olustigt att en terrorsajt lojal med Islamiska staten valde Island för sin webbplats. Han vill förhindra att Khilafah.is eller liknande webbplatser får använda isländska domännamn:
"Jag ska låta departementet undersöka vilka vägar som finns för att stänga detta och förhindra att det åter publiceras under ett isländskt domännamn. Detta har inget med yttrandefrihet att göra, utan ett brottsligt och människofientligt beteende. Det måste vara möjligt att stänga sådant."
Helgi Hrafn Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet, motsätter sig däremot stängningen. Han skriver på Facebook att tillgången till källorna är avgörande för samhällsdebatten:
"Allmänheten måste ha rätt och möjlighet att öppenhjärtigt undersöka och diskutera de idéer som finns i samhället, särskilt när det gäller en sådan fasa som Islamiska staten. Jag vet att detta beslut fattades i enlighet med landets lagar, och därför pekar jag just på att dessa lagar är oansvariga, farliga och felaktiga oavsett hur väl menade de är. Människor som vill lära sig något om nazismen måste ha tillgång till Mein Kampf och Hitlers tal. Människor som vill lära sig något om Islamiska staten måste på samma sätt ha tillgång till dess språkrör."
Twitter skriver någon som står bakom Khilafah.is att webbplatsen förhoppningsvis kan öppna på nytt.

Här kan du läsa mer om den islamistiska organisationens användning av ett isländskt domännamn.