onsdag 22 oktober 2014

Isländsk polis beväpnas med kulsprutepistoler

Polisen har bett om att få elpistoler. I stället utrustas den med 150 kulsprutepistoler av typen MP5. Vapnen är en gåva från polisen i Norge. Oppositionen efterlyste i går en debatt om polisens beväpning. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommenterade reaktionerna med att politiska motståndare inte borde "skjuta först och fråga sedan" - ett skämt som inte tystade kritikerna.

Isländsk polis är i regel obeväpnad. I standardutrustningen ingår batong och tårgas. De senaste åren har polisen vid flera tillfällen efterfrågat elpistoler utan att få gehör. Från ledningshåll har det däremot ofta talats om skjutvapen. Polisen har dock sedan tidigare tillgång till skjutvapen. De förvaras oftast på stationerna.

År 2012 hade polisen 254 pistoler och 37 gevär. Av dessa tillhörde drygt en tredjedel polisens insatsstyrka. När det finns ett behov av att använda skjutvapen är det just insatsstyrkan som brukar kallas in. Polisen har dessutom kulsprutepistoler - men de har inte använts sedan andra världskriget så de är sannolikt obrukbara i dag.

Isländsk polis har hittills bara öppnat eld vid ett tillfälle. I december förra året sköts en 59-årig man till döds i sin bostad i östra Reykjavík. Mannen, som var psykiskt sjuk, hade under natten skjutit med hagelgevär genom fönstret.

DV kunde i går avslöja att polisen försetts med kulsprutepistoler av typen MP5. Beväpningen skulle enligt källor inom polisen vara ett sätt att förhindra att den ökning av beskjutningar som skett i de nordiska grannländerna skulle sprida sig till Island.

Det handlar alltså om 150 kulsprutepistoler som den isländska polisen fått kostnadsfritt från polisen i Norge. Den isländska polisen betalar bara fraktkostnaden. Den norska polisen valde att skänka bort vapnen i samband med att den skulle få ny utrustning. Det ska dock ha handlat om kulsprutepistoler som endast använts i liten utsträckning. Redan har 35 kulsprutepistoler använts vid skotträning för den isländska polisen.

DV:s avslöjande väckte kraftiga reaktioner. En Facebook-grupp som kräver att skjutvapnen ska återlämnas till Norge har redan samlat över 5 000 medlemmar. På nätet har också en namninsamling startats med krav på en folkomröstning om polisens beväpning.

Att polisen tagit emot kulsprutepistolerna innebär dock enligt ett pressmeddelande från inrikesdepartementet inte att regeringens syn på polisens beväpning ändrats. Det är upp till polisen att bestämma hur vapnen ska användas och förvaras.

Enligt DV ska varje polisbil utrustas med en särskild vapenlåda där skjutvapnen ska förvaras. För polisens del skulle det innebära att vapen blev mer lättillgängliga än i dag då de finns på stationerna. Uppgifterna om en vapenlåda i varje bil är dock obekräftade. Klart är dock att polisen i Västfjordarna, med hänvisning till de stora avstånden i regionen, har vapen i alla fordon.

I alltinget tog flera oppositionspolitiker upp frågan. Socialdemokraten Helgi Hjörvar ifrågasatte behovet av kulsprutepistoler. Han hävdade att den tumregel som hittills gällt på Island - att insatsstyrkan är beväpnad medan vanliga poliser är obeväpnade - inte borde brytas. Piratpartiets Helgi Hrafn Gunnlaugsson kallade MP5 för ett "mordredskap" och undrade vad som låg bakom steget från obeväpnad polis till polis beväpnad med kulsprutepistol. Gröna vänsterns Bjarkey Ol­sen Gunn­ars­dótt­ir ansåg att utvecklingen var oroande.

Ögmundur Jónasson, alltingsledamot för Gröna vänstern och före detta inrikesminister, sade till DV att polischefer tidigare sökt upp honom med önskemål om ökad tillgång till vapen. Han valde dock att säga nej med hänvisning till att en ökad beväpning skulle kunna leda till större våldsberedskap från kriminella:
"Jag har alltid varit emot sådant och om människor har ansett att detta vore ett särskilt skydd för polisen så anser jag att man är inne på fel spår. Vapen kräver vapen."
I alltinget efterlyste oppositionen en särskild debatt om polisens beväpning. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ansåg att de häftiga reaktionerna var obefogade. I ett inlägg på Facebook skämtade han om vapendebatten:
"Vissa borde vänja sig av med att skjuta först och fråga sedan ... i synnerhet när det gäller kulsprutepistoler."
Statsministerns svar tystade dock inte kritikerna. I stället anklagades Sigmundur Davíð Gunnlaugsson för att inte ta frågan på allvar.

Här kan du läsa mer om den 59-åring som i december förra året blev den förste att falla offer för polisens skjutvapen.