torsdag 30 oktober 2014

Islänningarnas förtroende för alltinget minskar på nytt

Förtroendet för alltinget minskar på nytt. Det är bara bankerna som åtnjuter mindre förtroende bland islänningarna. Även förtroendet för regeringen och oppositionen sjunker. Ohotad etta på förtroendetoppen är polisen följd av Háskóli Íslands. Det visar en undersökning utförd av MMR.

I samband med finanskraschen hösten 2008 rasade islänningarnas förtroende för många av samhällets institutioner. Bankerna noterades som lägst för 2,6 procent, finansinspektionen Fjármálaeftirlitið för 5,0 procent och alltinget för 7,5 procent.

Sedan dess har förtroendet långsamt ökat för de samhälleliga institutioner som många islänningar anser svek sitt ansvar vid krisen. Årets mätning är dock åter ett bakslag för tilltron till det parlamentariska systemet. Förtroendet för alltinget, regeringen och oppositionen backar på nytt.

Nu uppger 12,8 procent att de har förtroende för alltinget. När MMR ställde samma fråga för ett år sedan svarade 16,4 procent att de hade förtroende för alltinget.

Varken regeringen eller oppositionen är lika misstrodda som parlamentet. I dag har 21,8 procent förtroende för oppositionen - en nedgång med 0,7 procentenheter - och 17,4 procent för regeringen, en tillbakagång med 5,6 procentenheter.

Alltinget ligger dock inte allra sist i förtroendeligan. På jumboplats återfinns bankväsendet, som bara 10,2 procent av islänningarna litar på.

Polisen gick om Háskóli Íslands i förtroendetoppen för fem år sedan. I dag känner 79,5 procent förtroende för polisen och 70,2 procent för Háskóli Íslands. Motsvarande siffror är för Háskólinn í Reykjavík 58,0 procent, Ríkisútvarpið 51,3 procent, Landsvirkjun 41,8 procent, fackföreningarna 32,5 procent, fackföreningen VR 25,8 procent, Seðlanbaki Íslands 25,1 procent, EU 25,0 procent, medierna 18,6 procent, Internationella valutafonden 16,8 procent, pensionsfonderna 14,5 procent och Fjármálaeftirlitið 12,9 procent.

Här kan du läsa mer om förra årets förtroendemätning.