onsdag 29 oktober 2014

Rödkål mäter halten av svaveldioxid i HöfnMätutrustning för svaveldioxid monterades i går i Höfn. Under helgen var halterna av den giftiga vulkangasen så hög att en mätare med ytterligare tre års batteritid plötsligt gav upp efter allt pipande. Men kemisten Sara Björk Sigurðardóttir har hittat en mer driftsäker metod att mäta svaveldioxid - nämligen att ställa ut en tallrik med rödkål för att se om den färgas rosa.

Under tisdagen fortsatte svaveldioxid från Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun att sprida sig över Höfn och sydöstra Island. Halterna var dock förhållandevis låga och nådde aldrig hälsofarliga nivåer. I går monterades också fast mätutrustning för svaveldioxid. Det går nu att följa utvecklingen av luftkvaliteten genom Umhverfisstofnuns webbplats.

Hittills har luftkvaliteten mätts med bärbara mätare. En sådan placerades nyligen på äldreboendet i Höfn. Den hade då tre års batteritid kvar. Ju högre halterna av svaveldioxid är, desto mer piper mätaren. Och med helgens rekordhöga halter bestämde sig mätarens batteri för att ge upp. Þorsteinn Jóhannsson vid Umhverfisstofnun säger till Vísir att pipandet blev för mycket för mätaren:
"Den hade pipit ständigt och det är uppenbart att när dessa mätare piper så förbrukar de batterierna mycket snabbare."
Sara Björk Sigurðardóttir studerar kemi i Danmark, men pappa Sigurður Mar Halldórsson bor i Höfn. Efter ett tips från dottern bestämde han sig för att testa ett annorlunda sätt att mäta luftkvaliteten. På en tallrik tömde han en burk rödkål. Rödkål ändrar nämligen färg till rosa vid mötet med något surt - i det här fallet luften i Höfn, berättar Vísir.

Svaveldioxid väntas på nytt breda ut sig över Höfn med omnejd under onsdagen. På kvällen vänder dock vinden och området tycks därför skonas från giftiga vulkangaser under torsdagen.

Páll Sigurður Vignisson arbetar med båtturer i Jökulsárlón. Han säger till RÚV att han av turister har fått många frågor om vulkangaser. Många turister har inte fått någon information om hur de ska bete sig medan utbrottet vid Holuhraun pågår:
"Det var människor i Skaftafell som kom hit i morse och sade att de känt av detta något oerhört. De var lite förnärmade över att de inte visste vad de skulle göra. Men vi förklarade för dem att detta kom från vulkanutbrottet och då hade de naturligtvis hört detta vid något tillfälle och då inser de inte att detta kanske bara är normalt."
Vid nordvästra Vatnajökull registrerades under gårdagen hundratalet jordskalv. Det kraftigaste hade en magnitud på 5,1.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.