tisdag 7 oktober 2014

Utbrotten i Bárðarbunga kostar Island över 100 miljoner

Veðurstofa Íslands prognos för
spridningen av vulkangaser
under tisdagen.
Illustration: Ve
ðurstofa Íslands
Jordskalven och vulkanutbrottet vid Bárðarbunga har redan kostat långt över 100 miljoner isländska kronor. Omkring 450 personer har hittills varit inblandade i arbetet att övervaka och studera händelseutvecklingen. Utbrottet vid Holuhraun fortsatte i går med oförminskad styrka. Vulkangaser lade sig som en dimma över stora delar av västra Island.

Det har snart gått två månader sedan den alltjämt pågående jordskalvssvärmen vid Bárðarbunga inleddes. Enbart under de första fyra veckorna kostade vulkanutbrotten och jordskalven enligt Fréttablaðið staten över 100 miljoner isländska kronor.

Sammanlagt har hittills omkring 450 personer varit inblandade i insatser vid Bárðarbunga. Det handlar om allt från forskare och parkvärdar på fältet till piloter, poliser, räddningsarbetare och frivilliga inom civilförsvaret, skriver Fréttablaðið.

Dyrast är övervakningsflygen över vulkanen och den tekniska utrustning som flyttats till området. När utbrotten och jordskalven ebbar ut kommer Almannavarnir att vända sig till regeringen med förhoppningen om att extra anslag ska täcka de ökade kostnaderna för den långvariga aktiviteten.

Gårdagens storm fick vulkangaser att sprida sig över stora delar av västra Island, i synnerhet från Stykkishólmur i norr till Keflavík och Reykjavík i söder. Dagens prognos från Veðurstofa Íslands för spridningen av svaveldioxid är i det närmaste identisk.

Vulkanutbrottet vid Holuhraun fortsatte i går med oförminskad intensitet. Däremot var antalet jordskalv åter färre. Bara sextiotalet skalv registrerades under måndagen. Det kraftigaste hade en magnitud på 5,1. Samtliga större skalv hade sitt epicentrum nära Bárðarbungas krater.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.