måndag 13 oktober 2014

Vill uppkalla nya utbrottet efter ovanligt vulkanfenomenFoto: Þorvaldur Þórðarson/
Jarðvísindastofnun
Pélés hår kallas den sällsynta bergart som formar tunna trådar av basaltiskt glas. Magman svalnar så snabbt att den stelnar i luften - ett fenomen som vid flera tillfällen observerats under det pågående vulkanutbrottet vid Holuhraun. Þorvaldur Þórðarson, vulkanolog vid Jarðvísindastofnun, föreslår nu att både utbrotten och de nya geografiska namnen ska uppkallas efter fenomenet.

Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun fortsatte under gårdagen med oförminskad intensitet. I området registrerades under lördagen totalt 160 jordskalv. Det kraftigaste hade en magnitud på 5,2.

Vulkanologen Þorvaldur Þórðarson är en av de forskare som studerar händelseutvecklingen vid Holuhraun. Han föreslår nu enligt Jarðvísindastofnun att utbrotten ska kallas Nornaeldar, det nya lavafältet Nornahraun och de nya kratrarna Nornagígar.

Förklaringen till hans förslag är att det i området blåst omkring nornahár, vilket ordagrant betyder 'häxhår' men är isländska för Pélés hår.

I den hawaiianska mytologin är Pélé eldgudinnan. Vid vulkanutbrott kan bergarten Pélés hår bildas av basmatiskt glas. Pélés hår uppstår när den basaltiska och lättflytande magman svalnar så snabbt att den stelnar i luften. Då formas millimetertunna trådar som påminner om människohår. Trådarna formas till något som liknar lockar som sedan blåser omkring över det isländska höglandet.

Pélés hår är sällsynt men långt ifrån unikt. Det bildas oftare vid vulkanutbrott på Hawaii än på Island. Senast Pélés hår observerades på Island var vid Lakis utbrott år 1783.

Om Þorvaldur Þórðarson kommer att få gehör för sina idéer återstår att se. De nya geografiska namnen klubbas av kommunen Skútustaðahreppur och nämnden Örnefnanefnd.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.