tisdag 2 december 2014

Enda butiken i Reykhólar bommar igen vid årsskiftet

Sex mil till Hólmavík eller sexton mil till Borgarnes. Så långt kan avståndet till närmaste livsmedelsbutik bli för invånarna i Reykhólar. Vid årsskiftet stänger de nuvarande ägarna affären Hólakaup för gott. Butiken har varit till salu i nästan ett år utan att de hittat någon köpare - trots att butiken går med vinst, rapporterar Reykhólavefurinn.

Våren 2010 tog Ólafía Sigurvinsdóttir och Eyvindur Svanur Magnússon över Hólakaup i Reykhólar i södra Västfjordarna. De brukar kalla butiken för Islands minsta stormarknad. På 70 kvadratmeter trängs förutom livsmedel också presentartiklar och en servering. På gårdsplanet finns också en bensinpump.

Nu har ägarna bestämt sig för att i stället satsa på turistnäringen. De har startat ett bussbolag som med början nästa år ska visa besökare runt i regionen.

Redan i januari meddelade ägarna att butiken var till salu för 13 miljoner isländska kronor. I priset ingår inventarier och varulager, men inte lokalerna som hyrs av kommunen. Hyresavtalet följer dock med på köpet. Omsättningen har de senaste tre åren legat över 70 miljoner isländska kronor om året, och butiken har alltid gått med vinst.

Eyvindur Svanur Magnússon säger till Reykhólavefurinn att flera spekulanter har visat intresse för att ta över verksamheten, men att ingen affär har blivit av. Därför stänger de butiken vid årsskiftet:
"Vi tycker att det är tråkigt att behöva stänga, men belastningen på familjen som har följt driften av butiken har blivit för mycket. Ingen här i närområdet visade intresse för detta och det tycker jag är en fråga värd att överväga. Kanske har människor bara tillräckligt att göra, eller det andra, att folk vill ha sin ledighet. Butiken har alltid drivits med vinst under vår ledning och det är dåligt för samhället här om den läggs ned."
En förklaring till att de spekulanter som visat intresse för butiken inte nappade på affären kan ha varit att det inte finns några lediga bostäder i Reykhólar.

Om ingen ny ägare tar över Hólakaup blir det långt för lokalbefolkningen till nästa livsmedelsbutik. Kooperativet i Króksfjarðarnes tre mil bort bommade igen för gott för några år sedan. Till kooperativet i Hólmavík är det sex mil enkel resa. Och till lågprisbutiken Bónus och stormarknaden Nettó i Borgarnes är det sexton mil enkel resa.

Här kan du läsa mer om Hólakaup.