måndag 15 december 2014

Huang Nubo överger planerna för Grímsstaðir á Fjöllum

För ett år sedan var kommunpolitiker på norra Island överens med Huang Nubo om hur köpet av Grímsstaðir á Fjöllum skulle gå till. Nu drar sig kommunerna ur affären. Den kinesiske investeraren tycks ha tappat intresset för en luxuös turistanläggning på en av landets mest isolerade platser. Notan för kommunernas intåg i projektet ligger hos ett konkurshotat aktiebolag.

Den kinesiske mångmiljardären Huang Nubos planer för Grímsstaðir á Fjöllum har de senaste åren både splittrat regeringar och kommunpolitiker. Men de har också backats upp av president Ólafur Ragnar Grímsson. Vid en av Islands ensligaste och frostbitna platser ville han bygga en turistanläggning avsedd för penningstarka kineser. Det handlade om ett lyxhotell, semesterhus, flygfält, ridhus, spa och golfbana.

Det handlade om investeringar för enorma summor. Huang Nubos mål var att locka besökare med tystnaden, naturen och norrskenet. Länge talade han också om att bygga ett femstjärnigt hotell i Reykjavík.

Men valet av Grímsstaðir á Fjöllum har ifrågasatts av flera skäl. Fastigheten är en av Islands största och täcker 0,3 procent av landets yta. Där finns värdefulla tillgångar i form av vatten från glaciärälven Jökulsá á Fjöllum.

Grímsstaðir á Fjöllum ligger dessutom i höglandets utkanter. Det är en av Islands kallaste platser omgiven av en öken av sand, sten och lava. Även under den korta sommaren händer det att temperaturen sjunker under noll på nätterna. Det är knappast det mest gynnsamma läget för en golfbana.

Vid Grímsstaðir á Fjöllum finns i dag ett litet flygfält som kan användas för sjuktransporter eller av fritidsflygare. Någon annan infrastruktur finns inte. Till närmaste samhälle är det en timmes körning. För den som söker enslighet är det ett utmärkt val - men vägarna i regionen är inte sällan oframkomliga under vintern. För all den personal som hade behövts på hotellet hade det också krävts bostäder, skolor och annan samhällsservice. Den lär knappast Huang Nubo ha varit särskilt sugen att bekosta.

Det underliga valet av Grímsstaðir á Fjöllum har därför gett upphov till spekulationer. Inte minst om Huang Nubos kontakter med kommunistpartiet. Kinas intresse för Island är stort - och i takt med att isen i Arktis smälter kommer det knappast att minska. Att Huang Nubo skulle investera på Island utan klartecken från kinesiska myndigheter är otänkbart. Men om han skulle agera som något slags sändebud är bara spekulationer.

Nu pekar dock allt på att affären inte blir av. Sommaren 2012 gick sex nordisländska kommuner ihop och grundade aktiebolaget Grímsstaðir á Fjöllum ehf. Syftet var att köpa Grímsstaðir á Fjöllum och arrendera marken till Huang Nubo i fyrtio år. Initiativet togs sedan före detta inrikesministern Ögmundur Jónasson stoppat Huang Nubos köp av fastigheten.

Eftersom Huang Nubo inte är EES-medborgare eller har något företag registrerat i något EES-land måste ett fastighetsköp godkännas av inrikesministern. Ögmundur Jónasson sade nej med hänvisning till att försäljningen av en så stor fastighet skulle skapa ett prejudikat där det skulle bli omöjligt att nobba liknande affärer.

Kommunpolitikernas plan var alltså att runda inrikesministern genom att låta bolaget Grímsstaðir á Fjöllum ehf. köpa fastigheten. Förra året kom de överens med Huang Nubo om att turistanläggningen skulle byggas på ett tre kvadratkilometer stort område. Resten skulle bli nationalpark eller ett naturområde med fortsatt fritt tillträde för allmänheten.

I oktober valdes en ny styrelse för Grímsstaðir á Fjöllum ehf. Det första uppdraget var att få besked om Huang Nubos intresse för projektet. Två månader senare beslutade styrelsen att ge upp planerna. Förklaringen ska enligt RÚV vara att Huang Nubos intresse för satsningen svalnat.

Varför Huang Nubo ändrat sig är inte känt. Möjligen har han fått annat att tänka på. Kjarninn berättar att Huang Nubos koncern Zhongkun Group har i Kina dragits in i en utredning om ekonomisk brottslighet.

Därmed ser det ut som att tre och ett halvt års diskussioner är över. Kvar står Grímsstaðir á Fjöllum ehf. med skulder på närmare tio miljoner isländska kronor för bland annat juridiska kostnader och resor. Det är dock inte säkert att bolaget begärs i konkurs. De sex kommunerna överväger att låta bolaget leva vidare för eventuella framtida samarbeten - dock gissningsvis utan Huang Nubos medverkan.

Här kan du läsa mer om Huang Nubo och Grímsstaðir á Fjöllum.