fredag 19 december 2014

Isländska jultraditioner i siffror - få väljer bort julklappen

Julklappar och julpynt är en självklarhet i nästan samtliga isländska hushåll. Allt fler äter dessutom julbord på restaurang, går på julkonserter och skickar elektroniska julkort. Däremot är det allt färre islänningar som bakar, målar pepparkakor och gör julgodis. Det visar en undersökning utförd av Capacent Gallup.

De flesta jultraditionerna på Island är stabila och har inte förändrats nämnvärt sedan krisen. En tendens är att allt fler väljer plastgran i stället för riktig gran. En annan att de traditionella julkorten ersätts med elektroniska julhälsningar. En tredje att kakbak och godis är något allt färre ägnar sig åt. Medan julpynt är en självklarhet i de flesta hushållen blir den sjuarmade ljusstaken allt sällsyntare.

Capacent Gallup har i en undersökning låtit islänningarna svara på frågor om sina julvanor. Undersökningen gjordes i januari 2014 och svaren gäller alltså förra årets julfirande.

Den mest utbredda traditionen är julklappar. Hela 98 procent ger bort klappar till julen.

Kvinnor och personer bosatta på landsbygden pyntar mer än män och personer bosatta i huvudstadsregionen. Sett över hela landet har 93,8 procent något julpynt inomhus. Dessutom har 67,5 procent pynt utomhus, 64,4 procent en adventsljusstake och 51,8 procent en sjuarmad ljusstake.

Plastgran är vanligare än riktig gran. I barnfamiljer i Reykjavíkområdet finns de islänningar som oftast har en riktig gran. Sett till hela landet har 85,9 procent en julgran. Av dessa har 53,8 procent en plastgran och 35 procent en levande gran - och i enstaka hushåll finns en gran av varje slag.

Barnfamiljer och personer i åldern 40 till 60 år är de som i störst utsträckning hjälper till att laga julmat. För hela landet är siffran 74,6 procent. Hela 62 procent bakar småkakor, 29,4 procent gör laufabrauð, 24,3 procent målar pepparkakor och 10,4 procent gör eget julgodis.

Kvinnor och personer bosatta på landsbygden skänker oftast en peng till välgörande ändamål i juletid. Män, personer bosatta i huvudstadsregionen och barnfamiljer är aningen mindre givmilda. Totalt lägger 70,8 procent en slant till välgörande ändamål.

Traditionella julkort tappar mark men är alltjämt vanligare än elektroniska julhälsningar. Det vanliga julkortet är valet för 63,2 procent av islänningarna medan 49,3 procent skickar e-hälsningar. Landsbygdsbefolkningen väljer i större utsträckning än invånarna i Reykjavíkområdet att skicka kort som delas ut av posten.

En allt populärare tradition är julbord - och det är framför allt män och yngre som äter julmat på restaurang före helgen. Förra året var siffran 56,2 procent. Även julkonserter växer i popularitet. Under 2013 besökte 43,6 procent en konsert - något som är vanligare bland kvinnor än män. Kyrkan besöks i juletid av 33,4 procent av islänningarna. Det är i synnerhet äldre som går till kyrkan. Ytterligare 29,5 procent går på julfest, ett evenemang främst för barn.

Andelen som ägnar sig åt julpyssel är också på väg ned. Förra året var siffran 28,2 procent. Barnfamiljer och kvinnor är de som främst julpysslar.

Här kan du läsa mer om förra årets julfirande.