torsdag 11 december 2014

Journalister i motvillig förlikning med ministerns rådgivare

Hon krävde fängelse och miljonskadestånd. Nu förlikar Þórey Vilhjálmsdóttir med DV-journalisterna Jóhann Páll Jóhannsson och Jón Bjarki Magnússon. Reportrarna pekade felaktigt ut henne som huvudmisstänkt för att ha läckt sekretessbelagda uppgifter till medierna. Men i ett uttalande skriver de att förlikningen sker på tidningens inrådan - och att de hellre hade mött henne i rätten.

I somras pekade DV felaktigt ut Þórey Vilhjálmsdóttir, politisk rådgivare till inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir, som huvudmisstänkt för att ha läckt information om asylsökande till medierna. Hon utreddes visserligen av polisen, men det var kollegan Gísli Freyr Valdórsson som var huvudmisstänkt. Han erkände senare brottet och dömdes för brott mot tystnadsplikten.

DV bad samma dag om ursäkt för det felaktiga utpekandet. Þórey Vilhjálmsdóttir valde ändå att stämma Jóhann Páll Jóhannsson och Jón Bjarki Magnússon. Hon riktade stämningsansökan mot de två journalisterna personligen och inte mot tidningen. Hon krävde två miljoner isländska kronor i skadestånd och det hårdast möjliga straffet - ett års fängelse.

Beslutet att stämma journalisterna togs innan Gísli Freyr Valdórssons erkännande och innan skandalen tvingade Hanna Birna Kristjánsdóttir att avgå. Precis som inrikesministern själv vägrade Þórey Vilhjálmsdóttir att låta sig intervjuas av DV om medieläckan. I andra sammanhang försåg hon medierna med vilseledande och felaktig information samt hävdade att rapporteringen var en del i en politisk kampanj.

Þórey Vilhjálmsdóttirs agerande fördömdes av en rad journalist- och pressfrihetsorganisationer. Det var svårt att inte tolka stämningen som en hämnd från inrikesdepartementet mot två granskande reportrar. Men med Gísli Freyr Valdórssons erkännande hamnade saken i ett annat läge. En rättsprocess hade på nytt kastat ljus på Hanna Birna Kristjánsdóttirs och departementets osanningar och påtryckningar.

DV ersätter nu Þórey Vilhjálmsdóttir med 330 000 isländska kronor för det felaktiga utpekandet. Hon kommer att skänka pengarna till välgörande ändamål.

Förlikningen innebär dock inte att parterna helt har grävt ned stridsyxan. Þórey Vilhjálmsdóttir skriver i ett uttalande att den ursäkt som hon fick direkt efter den felaktiga publiceringen hade en "ihålig klang". Hon hävdar dessutom att det "alltid varit helt orimligt" att hon i stämningsansökan skulle ha lagt stor vikt vid att DV:s reportrar skulle dömas till fängelse.

Jóhann Páll Jóhannsson och Jón Bjarki Magnússon ber i ett uttalande på nytt om ursäkt för misstaget, men skriver samtidigt att förlikningen skedde på DV:s initiativ. Själva hade de gärna mött Þórey Vilhjálmsdóttir i rättssalen.

I uttalandet skriver de att Þórey Vilhjálmsdóttir i turerna kring medieläckan tagit Hanna Birna Kristjánsdóttirs parti "mot allmänheten". De riktar också kritik mot att ingen från inrikesdepartementet har bett om ursäkt varken för läckan eller de namngivna asylsökande som därigenom oskyldiga hängdes ut som inblandade i människohandel - uppgifter som fabricerats av Gísli Freyr Valdórsson:
"Under ett helt år tycks det aldrig ha fallit inrikesministerns anhängare in att skämmas. Vi skäms för de misstag som vi begick i somras. Men sett till helheten är vi stolta över vår del i att avslöja maktmissbruk och brott mot mänskliga rättigheter. Med denna förlikning köper vi oss ro till att fortsatt skriva om de krafter som ljuger för allmänheten och förtalar hjälplösa människor."
Här kan du läsa mer om skandalen som tvingade Hanna Birna Kristjánsdóttir att avgå.