onsdag 24 december 2014

Majoritet av islänningarna väljer kassler på julafton

Kassler är den i särklass vanligaste maträtten på julafton. Hela 50,4 procent tänker äta kassler i dag. I Reykjavíkområdet är även kalkon populärt - men på landsbygden är det i stället betydligt fler som föredrar lamm. Dessutom ökar ripans popularitet på nytt. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Kasslerns ställning som den populäraste huvudrätten på julafton är ohotad. I dag står kassler på menyn för en knapp majoritet - 50,4 procent - av islänningarna. Jämfört med förra julen är det i år 2,9 procentenheter fler som äter kassler.

Lamm är nummer två och äts i dag av 10,7 procent (en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med föregående år), ripa 8,7 procent (+1,9 procentenheter), kalkon 8,5 procent (-3,2 procentenheter) och annat fläskkött än kassler 4,5 procent (-0,4 procentenheter). Resterande 17,2 procent (-1,9 procentenheter) äter något annat - där svarsalternativen var fisk, skaldjur, gås, vegetariskt, rökt lammkött, ren, kyckling, nötkött, and, annat kött och annat.

Valet av mat på julafton skiljer sig mellan olika grupper. Låginkomsttagare äter oftare lamm medan höginkomsttagare i större utsträckning föredrar kalkon och ripa.

I Reykjavíkområdet är det bara 8 procent som serverar lammkött. På landsbygden är motsvarande siffra 14,4 procent. När det gäller kalkon är förhållandet det omvända. Bara 4,7 procent på landsbygden väljer kalkon medan hela 10,9 procent i Reykjavíkområdet lagar kalkon.

Minst traditionsbundna är Piratpartiets väljare. Där väljer hela 33 procent något annat än kassler, lamm, ripa och kalkon. Mest förtjusta i kassler är Ljus framtids sympatisörer medan lamm har flest förespråkare i Framstegspartiets led. Ripan är populärast på jultallrikar tillhörande Gröna vänsterns anhängare. Kalkon äts mest av Piratpartiets väljare.

Här kan du läsa mer om islänningarnas val av huvudrätt på julafton.