torsdag 25 december 2014

Sju av tio islänningar äter hangikjöt på juldagen

Varmrökt lammkött - hangikjöt - dominerar som huvudrätt på juldagen. I dag är det den meny som sju av tio islänningar väljer. Rökt lamm är särskilt uppskattat bland äldre islänningar bosatta på landsbygden. Populäraste alternativen till hangikjöt är kassler och kalkon. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Hangikjöt håller ställningen som den mest populära rätten under julhelgen. Under de fem år som MMR undersökt islänningarnas matvanor under julfirandet har det rökta lammköttet varit valet för strax över 70 procent av de tillfrågade. I dag lägger 71,4 procent av islänningarna hangikjöt på tallriken, en uppgång med 0,8 procentenheter jämfört med förra julen.

Kassler är den vanligaste maten på julafton. Den är också den största utmanaren till hangikjöt på juldagen. I dag tänker 9,4 procent servera kassler, en ökning med 2,3 procentenheter. Lika många som förra året - 4,2 procent - föredrar kalkon på juldagen. Annat lammkött än hangikjöt hamnar på 3,8 procent av juldagstallrikarna, en nedgång med 1 procentenhet.

Juldagen tycks i år bli mer traditionell än förra året. Andelen som äter något annat än de fyra populäraste rätterna har sjunkit till 11,2 procent, en minskning med 1,9 procentenheter.

Hangikjöt dominerar i samtliga samhällsgrupper. Det rökta lammköttet är dock särskilt populärt bland äldre islänningar bosatta på landsbygden och medelinkomsttagare.

Valet av huvudrätt på juldagen tycks inte alltid ha något avgörande samband med månadsinkomsten. Kassler är exempelvis särskilt populärt både bland dem som tjänar under 250 000 isländska kronor och bland dem som tjänar över 1 miljon i månaden. Kalkon är dock sällsynt bland låginkomsttagare.

Kassler, kalkon och annat lammkött är vanligare i Reykjavíkområdet än på landsbygden.

Inte i någon annan grupp har hangikjöt en så stark ställning som bland Framstegspartiets väljare. Där lägger hela 85 procent varmrökt lamm på tallriken i dag. Kassler går hem bäst hos Självständighetspartiets, Ljus framtids och Piratpartiets väljare. Annat lammkött liksom kalkon serveras också oftast i pirathem. Dock är Självständighetspartiets sympatisörer lika förtjusta i kalkon som Piratpartiets.

Anmärkningsvärt är att Piratpartiets anhängare äter den minst traditionsbundna maten på julafton. På juldagen är det precis tvärtom. Då är det bara 1 procent som sätter i sig något annat än hangikjöt, kassler, kalkon och lamm.

Här kan du läsa mer om islänningarnas matval på juldagen.