fredag 12 december 2014

Skärpt straff för polisvåld mot berusad kvinna



När kvinnan ställde sig i vägen för polisbilen svarade polisen med att rycka upp dörren och kasta henne till marken. När han brottade ned kvinnan slog hon huvudet i en bänk. Nu fälls polisen för misshandel. Hæstiréttur Íslands skärper straffet mot mannen som nu får en villkorlig dom på 30 dagar och dessutom ska betala skadestånd på 430 000 isländska kronor till kvinnan.

Natten mot den 7 juli förra året ingrep polisen mot en berusad 29-årig kvinna på Laugavegur i Reykjavík. Hon ställde sig först i vägen för polisbilen och hindrade patrullen från att komma fram. När polisbilen rullade förbi spottade hon på en av poliserna genom det öppna fönstret.

Den bespottade polisen reagerade snabbt och våldsamt. Han slet upp förardörren, knuffade kvinnan till marken, tvingade henne att lägga sig på mage och satte handfängsel på henne. I samband med knuffen slog kvinnan huvudet mot en parkbänk.

Hela händelseförloppet filmades. Klippet spreds snabbt och gav upphov till en debatt om övervåld från polisens sida i samband med omhändertaganden och gripanden.

Både polisen och kvinnan anmälde händelsen. Kvinnan erkände i rätten att hon hade spottat på polisen och dömdes därför för våld mot tjänsteman. I Héraðsdómur Reykjavíkur fälldes polisen för misshandel. Han valde att överklaga domen till Hæstiréttur Íslands - som nu tynger straffet för polisen.

Mannen döms till 30 dagars fängelse, men hela domen är villkorlig. Om inte polisen gör sig skyldig till ny brottslighet inom de närmaste två åren slipper han att avtjäna straffet. Hæstiréttur Íslands höjer också skadeståndet till kvinnan från 300 000 isländska kronor till 430 000 kronor. Mannen ska dessutom stå för rättegångskostnader på 710 000 kronor.

Domstolen anser att det måste ha varit uppenbart för polisen att kvinnan var mycket berusad. Därför finns det enligt rätten inget som motiverade det våldsamma omhändertagandet av henne. Polisen använde övervåld och det fanns heller inget behov av att sätta på henne handfängsel eller att tvinga in henne i polisbilen på det sätt som skedde.

En av Hæstiréttur Íslands tre domare ville däremot fastställa domen från tingsrätten utan att skärpa straffet för polisen. Domaren håller med om att polisen sett till kvinnans berusning använde för mycket våld, men anser däremot att det var motiverat att handfängsla och föra henne till polisstationen.

Här kan du läsa mer om polisingripandet och här kan du läsa domen i sin helhet.