söndag 28 december 2014

Två kilo nyårsfyrverkerier för varje vuxen islänning

Hela 502 ton fyrverkerier har importerats till Island inför nyårsfirandet. I snitt finns det tillräckligt för att varje vuxen islänning ska kunna sätta fyr på två kilo raketer och smällare. Störst på marknaden är Landsbjörg - för den frivilliga räddningstjänsten är försäljningen av fyrverkerier den viktigaste intäktskällan.

I dag börjar försäljningen av nyårsfyrverkerier på Island. Inför nyårsfirandet har enligt Vísir 502 ton fyrverkerier importerats från Kina. Det är betydligt mer än förra året då importen uppgick till omkring 400 ton. Om fyrverkerierna skulle ransoneras skulle det ge varje islänning som fyllt 18 år drygt två kilo raketer.

Störst på marknaden är Landsbjörg, den frivilliga räddningstjänsten som finns över hela landet. För Landsbjörg är försäljningen årets viktigaste intäktskälla. Fyrverkerier säljs även av andra handlare, men för många är det tradition att köpa fyrverkerierna just av Landsbjörg som ett slags tacksamhetsbevis.

Jón Svanberg Hjartarson, chef för Landsbjörg, säger till Vísir att försäljningen är helt avgörande för räddningstjänstens ekonomi. Priserna ligger i år på samma nivå som förra året. Visserligen har fraktkostnaderna liksom priserna från leverantörerna i Kina ökat på grund av inflation, men det kompenseras enligt Jón Svanberg Hjartarson av frihandelsavtalet mellan länderna:
"Den [försäljningen] har enormt stor betydelse. ... Och den pågår bara i fyra dagar, så det gäller mycket. Detta betyder allt för oss. ... Skillnaden mellan oss och många andra är att detta är räddningstjänstens finansiering. Vi säljer fyrverkerier för att kunna bedriva verksamheten hela året."
De populäraste fyrverkeritårtorna brukar prydas av kämpar från islänningasagornas värld. En annan pålitlig säljare är den tårta som är försedd med karikatyrer av politiker och andra samhällstoppar - inte minst direkt efter finanskraschen var det många som tog chansen att fyra av väl valda ministrar, affärsmän och myndighetspersoner mot den svarta nyårshimlen.

En annan "tradition" är att fyrverkerierna får luftkvaliteten att försämras avsevärt. I år kommer det dock knappast att sättas några rekord eftersom svaveldioxid från det pågående vulkanutbrottet vid Holuhraun med bred marginal passerat alla tidigare toppar av luftföroreningar.

Den som inte befinner sig på Island kan följa nyårsfyrverkerierna från Reykjavík över nätet. Fyrverkerierna börjar klockan 01.00 svensk tid - men många brukar tjuvstarta direkt efter att Áramótaskaupið, RÚV:s årliga nyårsrevy, slutar 00.25 svensk tid.