lördag 27 december 2014

Volontär döms för bedrägeri mot Wikileaks

Mannen anslöt sig till Wikileaks som volontär. Men snart tvingades han nätverket sedan han utgett sig för att vara Julian Assange. Bluffen gjorde så att han kom över sju miljoner isländska kronor som Wikileaks dragit in på försäljning av tröjor. Nu döms 22-åringen till två års fängelse för en lång rad av bedrägerier. Han är dessutom misstänkt för sexbrott mot elva personer.

Redan som 17-åring anslöt sig mannen till Wikileaks. Han hade då i fem år ägnat sig åt att hacka datorer på sin fritid. Den unge islänningen arbetade bland annat tillsammans med Julian Assange, en av Wikileaks grundare, i London.

Snart sparkades dock 17-åringen ut från nätverket. Det visade sig att han i mejl utgett sig för att vara Julian Assange. På så sätt kunde han i åtta månaders tid plocka ut totalt sju miljoner isländska kronor från en nätbutik som sålde bland annat tröjor på uppdrag av Wikileaks.

Sommaren 2011 landade amerikanska FBI-agenter i ett specialchartrat plan på flygplatsen i Reykjavík. Officiellt skulle de tillsammans med isländska myndigheter arbeta för att förhindra ett förväntat angrepp mot olika webbplatser med koppling till regeringen. Samarbetet fick klartecken av dåvarande inrikesministern Ögmundur Jónasson.

I själva verket visade det sig att FBI främst var intresserat av den unge hackaren. Han hade nämligen stegat in på USA:s ambassad i Reykjavík och sagt sig ha en mängd information om Wikileaks. FBI ska också på eget initiativ ha börjat undersöka organisationens nätverk på Island. När Ögmundur Jónasson fick kännedom om FBI:s arbete avvisade han agenterna eftersom han ansåg att de överskridit de befogenheter som han tidigare gett dem.

Nu döms mannen till två års fängelse för bedrägeri, förskingring och skadegörelse. Han ska också betala skadestånd och rättegångskostnader för drygt 19 miljoner isländska kronor.

Mannen har inte bara bedragit Wikileaks. Han döms också för en lång rad brott mot både företag och privatpersoner. På Island har han bland annat hämtat ut dyra hyrbilar, biobiljetter, mobiltelefoner, kameror och datorer utan att betala. Han har också gjort en mängd beställningar av mat från restauranger som han heller inte betalat för.

Bedrägeriet mot Wikileaks ägde rum under 2011. Övriga brott skedde under 2013. Startskottet för mannens bedrägerier var då att han lurade till sig samtliga aktier i ett bolag. Sedan använde han det tidigare välskötta bolaget för beställningar av varor och tjänster utan att göra rätt för sig.

Mannen är tidigare dömd till åtta månaders fängelse för sexualbrott mot en då 17-årig pojke. Han misstänks för att ha förgripit sig på ytterligare elva personer mellan 2010 och 2013. Mannen riskerar därför ett betydligt längre fängelsestraff än det som nu utdömts av Héraðsdómur Reykjaness.

Domstolen dömer 22-åringen till fängelse eftersom han i lagens mening inte anses vara psykiskt sjuk. Han anses dock ha svårt att se konsekvenserna av sina handlingar och han saknar förmåga till någon djupare empati eller skuldkänsla. I en utredning beskrivs 22-åringen som straffbar men omoralisk.

Här kan du läsa mer om 22-åringens inblandning i turerna kring Wikileaks verksamhet på Island och här kan du läsa domen i sin helhet.