tisdag 30 december 2014

Völvans spådom för 2015: Fortsatt politisk turbulens

Ett större vulkanutbrott under 2015 - kanske Katla men inte Bárðarbunga. Och det pågående utbrottet vid Holuhraun upphör före sommaren. Det förutspår Vikans völva i den traditionella nyårsspådomen. Völvan siar dessutom om fortsatt politisk turbulens, oro på arbetsmarknaden och en sjukvård som kommer att behöva lång tid för att tillfriskna efter alla nedskärningar.

Den årliga spådom som presenteras i veckotidningen Vikan är alltid en kioskvältare. Få tar den på allvar - men många läser den eftersom den faktiskt skulle kunna innehålla ett par sanningskorn. Om redaktionen uppsöker någon självutnämnd spåkvinna eller skriver ihop spådomen på egen hand är kanske den verkliga gåtan. Gissningen är det senare. Om nu inte völvan har stenkoll på allt från kommunpolitik till idrott. Kanske är kollen på det svenska kungahuset lite sämre.

I spådomen för 2015 förutspår Vikans völva att det pågående vulkanutbrottet vid Holuhraun upphör före sommaren. Det kommer inte att följas av något utbrott i Bárðarbungas krater. Däremot väntas ytterligare ett större utbrott under det kommande året. Det kommer att ske öster om Hekla - möjligen i Katla, men det är enligt völvan långt ifrån säkert.

I det isländska samhället väntar ett år av oro och konflikter. Avtalsrörelsen kommer att präglas av missnöje och konflikter. Särskilt allvarlig är situationen inom sjukvården. Där är problemen och bristerna så omfattande att det kommer att ta många år innan situationen förbättrats. Völvan tror inte att de privatiseringar som vissa ministrar vill genomföra kommer att bli verklighet. I stället kommer investerare att sikta in sig på både sjuk- och hälsovård för kapitalstarka utlänningar.

Turismen fortsätter att växa under 2015. Uppstickaren Wow Air dras med fortsatta ekonomiska problem medan Icelandair fortsätter att expandera med framgång. Turismens tyngd är enligt völvan nu så stor att den på egen hand lyfter Island ur krisen. Men den strida strömmen av besökare är inte enbart positiv.

Naturvården är fortfarande eftersatt. Belastningen ökar i takt med att turisterna blir fler. På sikt ser dock völvan en lösning som innebär att höglandet omvandlas till en nationalpark. Där kommer inte att ske några stora byggen.

Regeringen kommer också att tvingas till reträtt i frågan om naturpasset. Islänningarna är inte villiga att betala för tillgång till den egna naturen. I stället för det föreslagna naturpasset införs en annan typ av avgiftsbeläggning. Denna kommer enligt völvan att lugna upprörda islänningar.

Regeringen tvingas under det kommande året att brottas med interna problem. Högerkoalitionen kommer att överleva 2015, men inte hela mandatperioden fram till 2017. Bjarni Benediktsson stärker sin ställning inom Självständighetspartiet medan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson får svårt att hantera en av Framstegspartiets ministrar. Problemen blir så stora att de kommer att leda till massavhopp under 2016. De allt ojämnare styrkeförhållandena mellan regeringspartierna blir allt mer problematiska.

Avhoppade inrikesministern Hanna Birna Kristjánsdóttir kommer inte att återvända till politiken. Bort tvingas också jordbruks- och fiskeminister Sigurður Ingi Jóhannsson. Flytten av myndigheten Fiskistofa från Hafnarfjörður till Akureyri blir så förödande för verksamheten att han avgår.

President Ólafur Ragnar Grímsson sitter kvar fram till 2016. Han kommer att efterträdas av en kvinna. Jón Gnarr, komiker och tidigare borgmästare i Reykjavík, kommer inte att kandidera i presidentvalet. När Ólafur Ragnar Grímsson lämnat residenset Bessastaðir förutspår völvan att han och hustrun Dorrit Moussaieff kommer att skilja sig i tysthet.

Sverige då? Völvan förutspår att kronprinsessan Viktoria föder en dotter under 2015 eller 2016. Tillsammans med prins Daniel kommer hon att få tre barn. Prinsessan Madeleine blir gravid under slutet av året eller början av 2016. Völvan tycks alltså inte känna till att Madeleine redan är gravid - eller så väntar ett nytt barn nästan direkt efter det hon nu bär på.

Här kan du läsa om Vikans völvas spådom för 2014.