fredag 16 januari 2015

20 år efter lavinen som krävde 14 människoliv i Súðavík

I dag är det 20 år sedan den lavin som krävde 14 människoliv drabbade Súðavík i Västfjordarna. Snömassorna drabbade samhället tidigt på morgonen och begravde 15 bostadshus. Tolv personer kunde räddas. Minnet av händelsen och de avlidna hedras i dag vid en minnesstund i kyrkan i Súðavík.

Natten mot den 16 januari 1995 drog en snöstorm in över Island. Ovädret var extremt - så extremt att till exempel väderobservatören i Hveravellir klockan 3 på natten inte ens vågade sig ut genom dörren för att genomföra de schemalagda avläsningarna. Stora mängder blöt snö föll samtidigt som vindarna på många håll nådde orkanstyrka.

Súðavík i Västfjordarna är ett samhälle där invånarna alltid varit medvetna om lavinfaran. Under vintrarna är det inte ovanligt att vägen till Ísafjörður stängs av på grund av risken. När katastrofen kom till Súðavík drabbade den hus som troddes vara belägna i ett område som var utom fara för laviner.

Klockan var 6.25 på morgonen när den omkring 200 meter breda lavinen föll över Súðavík. Snömassorna begravde 15 bostadshus. Totalt krävde lavinen 14 människoliv, varav åtta barn. Tolv personer kunde grävas fram och räddas ur snömassorna. Överlevande sökte sig till fryshuset vid hamnen.

Lavinen drog med sig husen från grunden. En 14-årig flicka kunde undsättas sedan hon varit begravd under snö och bråte i 15 timmar. En 11-årig pojke var den sista som räddades 24 timmar efter katastrofen. Han hade hamnat under en garderob, vilket gjorde att han hade ett litet utrymme där han kunde röra sig. När han grävdes fram var han rejält nedkyld men annars i förhållandevis god kondition.

Ovädret var obarmhärtigt. I normala fall tar det 20 minuter att åka mellan Súðavík och Ísafjörður. Nu tog det räddningsmanskapet tre och en halv timme att ta sig fram genom snömassorna till grannorten. I Ísafjörður flaggades det på halv stång så snart katastrofens omfattning blivit känd. Här var lavinfaran så stor och ovädret så kraftfullt att ingen fick försöka ge sig ut på vägarna.

Kustbevakningens fartyg Týr, som lade ut från Reykjavík, behövde ett dygn på sig att komma fram till Súðavík. Vindarna var så hårda att det inte gick att lägga till vid kajen, utan räddningsmanskapet fick ta sig i land ombord gummibåtar.

I december 1994 hade fiskeläget 227 invånare. Súðavík var ett samhälle i chock efter lavinen. Nästan var tionde ortsbo omkom i katastrofen.

Spåren efter lavinen är tydliga än i dag. Staten löste in flera hus som låg i riskzonen för nya laviner. Bostäderna i denna del av Súðavík används nu bara under somrarna.

Katastrofen i Súðavík var inte den enda under 1995. Klockan 3.55 den 26 oktober drog en enorm lavin in över Flateyri några mil söderut. Även här föll snömassorna över en del av samhället som troddes vara säker. Jättelavinen var 500 meter bred.

I Flateyri omkom 20 personer. Ytterligare 25 personer fanns i de hus som begravdes i snön, men de kunde antingen räddas eller ta sig ut på egen hand.

Även i Flateyri var omständigheterna för räddningsmanskapet - som även den här gången främst kom från Ísafjörður - extrema. De kunde visserligen gena genom den ännu oöppnade tunneln under Breiðadalsheiði. Men på andra sidan var lavinfaran så stor att det var otänkbart att använda landsvägen. I stället fick räddningsarbetarna ta båt den sista sträckan.

Chocken var om möjligt ännu större i Flateyri än i Súðavík. Men invånarna reagerade annorlunda. En massflykt drabbade Flateyri där en tredjedel av invånarna lämnade orten efter lavinen. I Súðavík hade invånarantalet året senare minskat med 17 personer. Av dessa var det alltså 14 som omkom i katastrofen.

En forskarstudie visar att de invånare som flyttade mådde sämre än de som stannade kvar. De som lämnade Flateyri och Súðavík led oftare av posttraumatisk stress. Många av dem som drabbades av lavinen i Súðavík har klagat på myndigheternas agerande. När en lavin senare samma år skakade Flateyri var myndigheterna mer förberedda. Invånarna i Súðavík erbjöds heller ingen psykologisk hjälp - till exempel genom samtal med psykologer - utöver kontakter med kyrkan i inledningsskedet.

I dag har inte bara alla bostadshus flyttats från förmodade riskzoner. På fjällen har också lavinbarriärer rests. Barriärerna består av konstgjorda kullar. Laviner som träffar kullarna ska splittras och tappa fart. Skyddsvallarna har hittills visat sig vara effektiva.

Trots att husen i dag ska vara säkra är lavinfaran långt ifrån borta. I går eftermiddag föll två laviner vid Súðavíkurhlíð och blockerade vägen till Ísafjörður. Risken för nya laviner gör att vägen hållits stängd under natten. Vegagerðin kommer nu på morgonen ta beslut om vägen ska öppnas eller hållas stängd.

En lavin föll även över vägen till Flateyri under morgonen. I Ísafjörður har ett industriområde evakuerats på grund av lavinfaran.

På årsdagen av den lavin som för 20 år sedan drabbade Súðavík hålls i dag en minnesstund i ortens kyrka. En minnesstund ordnas också i Guðríðarkirkja i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om lavinen som drabbade Súðavík och här se bilder från räddningsarbetet (första tio minuterna av programmet).