![]() |
Lavans utbredning vid Holuhraun i måndags. Illustration: Jarðvísindastofnun |
Lava strömmar nu från kratern vid Holuhraun både på ytan och i kanaler under ytan i främst nordlig riktning. Lavafältet mäter nu 83,4 kvadratkilometer. Sedan utbrottet började för drygt fyra månader sedan har omkring 1,15 kubikkilometer lava kastats upp ur kratern.
Den seismiska aktiviteten är fortfarande omfattande trots att den gradvis avmattas. I tisdags inträffade totalt 67 jordskalv i området kring Bárðarbunga där det kraftigaste hade en magnitud på 4,4. I går var antalet skalv 47 med en topp på 4,1.
Majoriteten av skalven sker i direkt anslutning till Bárðarbungas krater. Kratern fortsätter att sjunka, men inte alls i samma takt som tidigare. Nu sjunker den i genomsnitt 13 centimeter om dagen.
Ända sedan jordskalvssvärmen började i området för snart fem månader sedan har området norr om Vatnajökull varit stängt för alla besökare utan särskilt tillstånd. Inget tyder i dagsläget på att utbrottet är på väg att upphöra inom kort. Därför är det inte osannolikt att både utbrottet och avspärrningarna finns kvar när sommaren kommer.
Läget oroar många turismföretagare i regionen. Redan förra säsongen blev för många betydligt kortare när myndigheterna valde att evakuera området norr om Vatnajökull fram till ringvägen. Därmed försvann också möjligheten att exempelvis besöka Askja.
Från turistnäringen finns det starka önskemål om att på något sätt tillåta besök till Holuhraun. I dag kan vulkanutbrottet bara beskådas genom dyra turer med helikopter eller flyg.
Vad som oroar myndigheterna är främst två saker. För det första kan koncentrationen av svaveldioxid i luften stiga till livshotande nivåer vid Holuhraun. För att i dagsläget kunna närma sig platsen krävs mätutrustning och gasmask. Och för det andra skulle ett utbrott kunna uppstå under glaciären. Då väntar sannolikt enorma översvämningar samtidigt som vulkanaska förvandlar dag till natt. Vid sådana omständigheter vore det oerhört svårt att snabbt evakuera stora mängder turister på de få och svårframkomliga fjällvägar som leder till säkerhet.
Gísli Rafn Jónsson, ägare av Mývatn Tours, har i många år åkt med turister till Askja, en vulkan som nu inte går att besöka eftersom den ligger bara ett par mil norr om Holuhraun och innanför den evakuerade zonen. Han säger till RÚV att han trots många frågetecken säljer biljetter till sommarens turer. Han när också en förhoppning om att kunna fortsätta från Askja till Holuhraun:
"Jag anser att vi måste undersöka sätt, om detta förblir oförändrat, så att vi på något sätt kan åka dit. Med all den säkerhetsutrustning som är möjlig att ha."Bárðarbungas pågående utbrott vid Holuhraun är ovanligt stabilt. Det i sig är ovanligt - och det gör det särskilt svårt att förutsäga utvecklingen. Myndigheterna håller på att ta fram en ny riskbedömning av situationen vid Holuhraun. Att restriktionerna ska slopas helt förefaller dock osannolikt så länge det finns risker för förgiftning och ett utbrott under Vatnajökull.
Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.