lördag 3 januari 2015

Halverat väljarstöd för Framstegspartiet i Reykjavík

Framstegspartiet har förlorat halva väljarstödet i Reykjavík sedan vårens kommunalval. Piratpartiet har däremot dubblat stödet i opinionen. Sett till mandatfördelningen är Ljus framtid den stora segraren som vinner en plats på Framstegspartiets bekostnad. Det visar en opinionsmätning utförd av Capacent Gallup.

För att den sittande majoriteten skulle kunna fortsätta att regera i Reykjavík togs både Gröna vänstern och Piratpartiet i våras upp i koalitionen mellan Socialdemokraterna och Ljus framtid (tidigare Bästa partiet). Det totala stödet för koalitionspartierna har ökat sedan dess. Samtliga partier i fyrklövern utom Socialdemokraterna går framåt.

Socialdemokraterna är med 28,9 procent av opinionen bakom sig alltjämt största parti. Siffran är dock 3 procentenheter lägre än valresultatet. Ljus framtid får 17,7 procent (+2,1 procentenheter), Piratpartiet 10,6 procent (+4,7 procentenheter) och Gröna vänstern 10,1 procent (+1,8 procentenheter).

Oppositionen backar däremot. Självständighetspartiet har nu stöd av 25,3 procent (-0,4 procentenheter) och Framstegspartiet av 5,6 procent (-5,1 procentenheter).

Övriga partier - i vårens kommunalval kandiderade även Gryning och Folkfronten - får tillsammans 1,9 procent.

Den enda förändringen är att Framstegspartiet tappar ett mandat till Ljus framtid. Framstegspartiets ras är dessutom så stort att det är nära att Piratpartiet lägger beslag på det andra mandatet.

Om detta vore ett valresultat skulle Socialdemokraterna få fem mandat, Självständighetspartiet fyra mandat, Ljus framtid tre mandat och Piratpartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet ett mandat var.

Det är första gången som Capacent Gallup mäter opinionen i Reykjavík sedan valet den 31 maj förra året. Av de tillfrågade ville 16 procent inte svara medan ytterligare 9 procent sade att de avsåg att rösta blankt eller avsåg att inte rösta alls.