söndag 4 januari 2015

Jón Gnarr vill ena isländsk vänster i Alþýðuflokkurinn

Inte helt avvisande. Så beskriver Jón Gnarr sin inställning till att kandidera i presidentvalet sommaren 2016. Men själv funderar han mest på möjligheterna att samla den isländska vänstern genom att återskapa partiet Alþýðuflokkurinn och tidningen Alþýðublaðið. I en intervju med RÚV avslöjar Jón Gnarr också att arbetsnamnet på hans kommande tv-serie är Borgarstjórinn (Borgmästaren).

Än så länge har inga kandidater anmält sig till presidentvalet sommaren 2016. Om inte Ólafur Ragnar Grímsson ångrar sig kommer inte den sittande presidenten att ställa upp för omval. Jón Gnarr, komiker och tidigare borgmästare i Reykjavík, är ett av de namn som oftast lyfts fram som en tänkbar efterträdare.

Hur stort Jón Gnarrs intresse är för uppdraget är osäkert. Han säger dock till RÚV att han inte är helt avvisande till tanken på att kandidera. Men av respekt för den sittande presidenten avstår han från att avslöja sina planer:
"Ska man inte försöka smyga undan och komma med undvikande svar och undanflykter och dra saken i långbänk och sedan hålla en presskonferens?"
Klart är dock att Jón Gnarr har andra politiska planer. Han vill enligt RÚV ena Islands vänsterkrafter i en arvtagare till det sedan länge nedlagda Alþýðuflokkurinn, ett socialdemokratiskt parti som just strävade efter att fånga samtliga vänsterväljare. Det är något han säger sig fundera mer över än presidentposten. Han vill också återuppväcka Alþýðublaðið, den socialdemokratiska dagstidning som gick i graven 1998:
"Jag skulle vara ordförande i det [partiet]. Vi skulle göra detta snyggt, ha en snygg logga, något snyggt - kanske en tredimensionell ros. ... Jag tror faktiskt att en tredimensionell ros skulle vara vansinnigt tuff. Och en del av denna idé är också att börja ge ut Alþýðublaðið på nytt och markera en viss särställning genom att kanske bli den enda tidningen på Island som är tredimensionell. Du behöver ha tredimensionella glasögon för att kunna läsa tidningen och då kan du göra annonser som "Det syns vilka som läser Alþýðublaðið". ... Eftersom de har tredimensionella glasögon."
Just nu skriver Jón Gnarr på den tredje delen av sin fiktiva självbiografi. Den får titeln Útlaginn och utkommer före nyår. Han skriver också manus till tv-serien Borgarstjórinn, en dramakomedi som handlar om just borgmästaren i Reykjavík och hans assistent. Jón Gnarr gör rollen som borgmästaren och Pétur Jóhann Sigfússon rollen som assistenten. Därmed återförenas två av skådespelarna från Næturvaktin-serien.

I Morgunblaðið berättar Jón Gnarr att Borgarstjórinn görs i tio avsnitt av RVK Studios. Han säger sig också ha saknat en tv-serie som belyser det politiska livet på Island från insidan.

Här kan du läsa mer om Jón Gnarr.