
När Framstegspartiet i våras valdes in i kommunfullmäktige i Reykjavík var det efter en kampanj präglad av främlingsfientliga och islamofobiska utspel. Toppnamnet Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir deklarerade att hon motsatte sig bygget av moskéer i landet. Hon ville också återkalla den tomt som en muslimsk församling tilldelats i östra Reykjavík just för ett moskébygge.
Flera tongivande framstegspartister tog avstånd från Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs utspel. Med hänvisning till religionsfriheten dömde bland annat socialminister Eygló Harðardóttir, utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson och senare miljöministern Sigrún Magnúsdóttir ut moskémotståndet.
Men statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson teg. När han bröt tystnaden gjorde han det genom att beklaga sig över mediebevakningen och påstå att det handlade om en stadsplaneringsfråga. Något riktigt fördömande av de främlingsfientliga utspelen kom aldrig.
Sedan dess har det blivit uppenbart att det inom Framstegspartiet finns krafter som drar åt olika håll. Den liberala falang som traditionellt dominerat partiet - och som i dag kanske främst företräds av Eygló Harðardóttir - har bestämt tagit avstånd från alla tankar på att Framstegspartiet ska slå in på en främlingsfientlig väg. Men en ny högerpopulistisk gren tycks däremot hålla dörren öppen för islamofobi. Vilken grupp Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sällar sig till återstår att se.
I tisdags tog Framstegspartiets fullmäktigeledamöter i Reykjavík ytterligare ett steg mot en uttalat främlingsfientlig linje. Som partiets ersättare i kommunens råd för mänskliga rättigheter utnämndes Gústaf Adolf Níelsson, en självständighetspartist sedan många år tillbaka känd för en rad homofobiska och islamofobiska uttalanden.
Valet av Gústaf Adolf Níelsson signalerade en ytterligare radikalisering av Framstegspartiets politik. I Kjarninn skrev Þórður Snær Júlíusson att partiet inte längre flirtade med rasister, utan i stället gav dem platser i kommunala nämnder.
Den interna kritiken mot Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir och lokalavdelningen i Reykjavík var massiv. Eygló Harðardóttir skrev på Facebook att utnämningen var beklaglig och borde återkallas eftersom Gústaf Adolf Níelsson inte ställde upp på Framstegspartiets grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter och lika rättigheter för exempelvis invandrare och homosexuella.
Nästa tunga avståndstagande kom från Gunnar Bragi Sveinsson. På Facebook skrev han att valet var obegripligt eftersom Gústaf Adolf Níelsson förespråkar diskriminering efter religion och sexuell läggning. Liksom Eygló Harðardóttir ansåg han att Gústaf Adolf Níelssons åsikter inte var förenliga med Framstegspartiets grundläggande värderingar.
Alltingsledamoten Jóhanna María Sigmundsdóttir sade sig på Facebook ha fått nog av företrädare som inte ställde upp på Framstegspartiets grundvärderingar. Hon tog också ställning för ett mångkulturellt samhälle. En annan parlamentariker, Þorsteinn Sæmundsson, deklarerade på Facebook att han var missnöjd med utnämningen.
Andra fördömanden kom från Birkir Jón Jónsson, fullmäktigeledamot i Kópavogur och tidigare vice ordförande. På Facebook skrev han att han aldrig skulle kunna acceptera en utveckling där Framstegspartiet inte längre skulle värna de grundläggande värderingarna om mänskliga rättigheter. Han uppmanade också partikamraterna att säga nej till extremism och fördomar.
Ágúst Bjarni Garðarsson, fullmäktigeledamot i Hafnarfjörður, sällade sig på Facebook till de framstegspartister som tog avstånd från utnämningen av Gústaf Adolf Níelsson. Vidare ansåg han att kommunpolitikerna i Reykjavík gått över gränsen och att åsikter som Gústaf Adolf Níelssons inte har någon plats i partiet.
Även Sigmundur Davíð Gunnlaugsson uttalade sig snart på Facebook. Han skrev att han träffat kommunpolitikerna i Reykjavík och bland annat diskuterat "det misstag" som gjordes vid utnämningen av Gústaf Adolf Níelsson. Strax därpå kom ett pressmeddelande där det upprepades att valet av Gústaf Adolf Níelsson varit ett misstag eftersom det stod i strid med Framstegspartiets grundläggande värderingar.
Gústaf Adolf Níelsson berättade för RÚV att han i december kontaktades av Framstegspartiet. Han tyckte visserligen att rådet för mänskliga rättigheter saknade existensberättigande, men ville ändå ta platsen. Rådet betraktade han som ett "förklädnadsbehov" för vänsterpolitiker. De kraftiga reaktionerna på utnämningen ansåg han vara ett bevis på att Framstegspartiet slagit in på rätt väg.
Enligt Nútíminn ska han tidigare ha vänt sig till Självständighetspartiet och sagt sig vara intresserad av en plats i rådet för mänskliga rättigheter. Inom Självständighetspartiet har han dock inte fått några förtroendeuppdrag.
Enligt Nútíminn ska han tidigare ha vänt sig till Självständighetspartiet och sagt sig vara intresserad av en plats i rådet för mänskliga rättigheter. Inom Självständighetspartiet har han dock inte fått några förtroendeuppdrag.
Efter petningen sade Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir i Vísir att utnämningen av Gústaf Adolf Níelsson gått över gränsen och att hon hädanefter inte ska överträda den. Hon hade förväntat sig att valet skulle väcka debatt, men inte att reaktionerna skulle bli så starka.
Gústaf Adolf Níelsson har tidigare uppmärksammats för sina åsikter. Han har bland annat sagt att homosexualitet är onaturligt, att islam inte har någon plats i Europa och att det är tveksamt om det finns några måttfulla muslimer. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir ska ha känt till åsikterna om islam, men däremot inte motståndet mot enkönade äktenskap. Det cirkulerar också obekräftade uppgifter om att han ska ha anslutit sig till den isländska grenen av nätverket Pegida.
Själv sade Gústaf Adolf Níelsson i Morgunblaðið efter Framstegspartiets kovändning att Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir fått en "snabbkurs i politisk rättrogenhet" av partiledningen. Vidare hävdade han att agerandet visade att ledningen trots valframgången saknade förtroende för Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir.
Beslutet att peta Gústaf Adolf Níelsson innebar inte att kritiken tystnade. Sóley Tómasdóttir, fullmäktigeledamot för Gröna vänstern i Reykjavík, skrev på Facebook att hans inställning till islam och det mångkulturella samhället uppenbarligen inte förhindrat utnämningen. Däremot visade de sig bli problematiskt när Gústaf Adolf Níelsson även visade sig vara homofob. Sóley Tómasdóttir menade därför att Framstegspartiet tycktes acceptera rasism men ha svårare för homofobi.
Hildur Sverrisdóttir, ersättare för Självständighetspartiet i fullmäktige, var på Facebook inne på samma spår. Hon noterade att Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir bad om ursäkt för Gústaf Adolf Níelssons uttalanden om homosexualitet, men inte för hans uttalanden om islam. Därmed ansåg Hildur Sverrisdóttir att Framstegspartiet visat sitt riktiga ansikte och att motståndet mot moskébygget inte längre kunde påstås handla om en stadsplaneringsfråga.
Hbtq-organisationen Samtökin 78 skrev på Facebook att utnämningen av Gústaf Adolf Níelsson var ett långfinger åt alla homosexuella. Enligt organisationen har han under många år gjort sig känd för "hat, trångsynthet och homofobi" och som en av de mest högljudda spridarna av hat mot homosexuella och andra minoritetsgrupper.
Eygló Harðardóttir sade till RÚV att kommunpolitikerna i Reykjavík visserligen kunde begå misstag, men när de upprepas finns det skäl att se över Framstegspartiets politik. Den ska enligt Eygló Harðardóttir kännetecknas av lika rättigheter för alla - och det är en hållning som Gústaf Adolf Níelsson gång på gång motsatt sig.
Gústaf Adolf Níelsson blev alltså synnerligen kortvarig i Reykjavíks råd för mänskliga rättigheter. Men om ett knappt dygn av massiv kritik är tillräckligt för att den främlingsfientliga falangen inom Framstegspartiet ska tystna återstår att se.
Det ryktas om att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ska ha tagit kommunpolitikerna i örat rejält i går. Men utåt tog han inte uttryckligen avstånd från Gústaf Adolf Níelssons åsikter. Frågan är om de främlingsfientliga och islamofober som sökt sig till Framstegspartiet ser det som ett fortsatt tyst medgivande från statsministern, eller om gårdagens häftiga kritik får de rasistiska tonerna att upphöra.
Här kan du läsa mer om Framstegspartiet i Reykjavík.