torsdag 15 januari 2015

Längre paus för Hanna Birna Kristjánsdóttir

Hanna Birna Kristjánsdóttir skulle ha återvänt till alltinget den 20 januari. Nu meddelar den avhoppade inrikesministern att hon förlänger pausen från politiken. Beslutet är inte på något sätt överraskande. Hon inväntar sannolikt utlåtandet från Umboðsmaður Alþingis - och om domen blir förödande lär inte Hanna Birna Kristjánsdóttir återvända till parlamentet.

När Hanna Birna Kristjánsdóttir avgick som inrikesminister sade hon att hon skulle återvända till alltinget efter julledigheten. Alltinget samlas på nytt den 20 januari, men utan Hanna Birna Kristjánsdóttir. I ett uttalande skriver hon att hennes paus från politiken förlängs med några veckor. Hon har bland annat använt tiden till att analysera turerna kring den medieläcka som blev hennes fall:
"Jag har naturligtvis gått igenom det senaste årets händelser och har försökt att dra fler positiva än negativa lärdomar av de politiska motgångarna och striderna. Jag skulle önska att jag tidigare än jag gjorde skulle ha insett hur svår saken skulle bli; skulle önska att jag hade gjort mindre för att förklara ett händelseförlopp och gå i försvar för en sak som jag inte kunde förklara; och skulle önska att jag aldrig hade diskuterat saken eller därför haft någon kommunikation med den tidigare polischefen, trots hans förklaringar om att han inte ledde saken."
Gísli Freyr Valdórsson, Hanna Birna Kristjánsdóttirs rådgivare, erkände i senhöstas efter ett års lögner att han var den som läckt fabricerade uppgifter om namngivna asylsökande till medierna. Han läckte uppgifterna dagen innan en demonstration för en av de asylsökande skulle äga rum vid inrikesdepartementet.

Gísli Freyr Valdórsson dömdes senare för brott mot tystnadsplikten och han fick också sparken från sitt jobb. Han har dessutom stämts av de asylsökande. Där pågår enligt Morgunblaðið förhandlingar som kan sluta med en förlikning.

Det finns inga som helst bevis för att Hanna Birna Kristjánsdóttir skulle ha känt till medieläckan. Samtidigt gör envisa - men obekräftade - rykten från inrikesdepartementet gällande att hon hela tiden skulle ha varit införstådd med Gísli Freyr Valdórssons agerande. Han ska - enligt samma obekräftade uppgifter - ha gått med på att utåt ta hela ansvaret för läckan.

Hanna Birna Kristjánsdóttirs agerande utreds nu av Umboðsmaður Alþingis, Islands motsvarighet till Justitieombudsmannen. Efter att ha fått tidsfristen förlängd lämnade hon in sitt sista skriftliga svar den 8 januari. Inom de närmaste veckorna väntas Umboðsmaður Alþingis presentera sitt utlåtande.

Att domen mot Hanna Birna Kristjánsdóttir kommer att bli hård är väntat. Hon har försökt påverka polisens utredning, pressat polischefen i Reykjavík, uppmanat tidningen DV:s dåvarande chefredaktör att sparka de två journalister som grävde fram uppgifterna om medieläckan och smutskastat en rad myndigheter. I alltingets talarstol har hon dessutom gång på gång kommit med falsk och vilseledande information.

Det är också därför som den fortsatta pausen från politiken inte är någon överraskning. Om utredningen visar att Hanna Birna Kristjánsdóttir begått ännu grövre misstag än vad som hittills är känt eller till och med kan ha vetat om medieläckans ursprung vill hon knappast sitta i alltinget när utlåtandet kommer. I så fall är hennes politiska karriär över. Och då återvänder hon inte till parlamentet.

Om Umboðsmaður Alþingis granskning däremot visar att Hanna Birna Kristjánsdóttir inte kommit med fler osanningar eller gjort ytterligare påtryckningar återvänder hon sannolikt till politiken. Men hon kommer att vara så försvagad att hon aldrig kommer att kunna ta över ledarskapet för Självständighetspartiet - något som tycktes givet innan skandalen började rullas upp.

Här kan du läsa mer om Hanna Birna Kristjánsdóttir.