måndag 26 januari 2015

Museum nobbar Islands sista burgare från McDonald's

Det har gått mer än fem år sedan McDonald's lämnade Island. Hjörtur Smárason köpte en av de hamburgare som såldes den allra sista dagen. Hamburgaren har inte möglat och pommes fritesen ser så fräscha ut att många frivilligt smakar - men Þjóðminja­safn Íslands anser inte att det är tillräckligt för att de ska få plats bland museets andra nationalklenoder.

Den 31 oktober 2009 serverades den sista hamburgaren på en isländsk McDonald's-restaurang. Jón Garðar Ögmundsson, som drev franchiseverksamheten genom bolaget Lyst, stod då inför två val. I samband med finanskraschen ökade kostnaderna dramatiskt för att importera av McDonald's godkända produkter från utlandet. På menyn stod antingen prishöjningar eller avsked till snabbmatsjätten.

Jón Garðar Ögmundsson valde det senare. Dagen därpå öppnade Metro på Island, en hamburgerkedja med samma koncept och snarlik logga men med isländska råvaror. Satsningen på inhemskt gjorde att priserna inte behövde höjas på grund av kronans kollaps.

Metro har dock varit allt annat än en succé. I dag finns två restauranger i Reykjavíkområdet. Konkurserna har avlöst varandra där fordringarna lämnats kvar i de gamla bolagen och verksamheten flyttats över till nya bolag. I januari förra året åtalades Jón Garðar Ögmundsson enligt DV för upprepade skattebrott med koppling till ägarbytena.

Trots att det har gått mer än fem år sedan McDonald's bommade igen på Island finns alltjämt en hamburgare kvar. Hjörtur Smárason köpte en burgare och pommes frites den sista dagen. I tre år fick de ligga i garaget. Han berättar i Morgunblaðið att han blev påmind om dem först när han var på väg att flytta till Danmark:
"Jag hade hört den här vandringshistorien om att McDonald's-hamburgare aldrig möglar. Jag ville helt enkelt undersöka om detta var sant eller inte. ... Jag såg att den inte hade förändrats från det att jag köpte den. Jag hade stora problem med vad jag skulle göra med den. Jag ville inte ta den med mig till Danmark eftersom jag ansåg att Islands sista McDonald's-hamburgare skulle finnas på Island."
Þjóðminja­safn Íslands, Islands nationalmuseum, blev Hjörtur Smárasons val. Han säger i Morgunblaðið att hamburgaren och pommes fritesen fanns hos museet i ungefär ett år. Därefter kom beskedet att de nobbade snabbmatsklenoderna som utställningsobjekt:
"Sedan kom det någon dansk expert till landet och han bedömde det som att de inte kunde bevara något som en hamburgare. Jag anser att han hade helt fel eftersom denna hamburgare bevarar sig själv."
Hamburgaren och pommes fritesen finns nu i stället att beskåda under en glaskupa i baren på Bus Hostel i Reykjavík. Driftschefen Aðalheiður Ýr Gestsdóttir säger i Morgunblaðið att hamburgaren är ett uppskattat utställningsobjekt. Och pommes fritesen är så uppskattade att de tvingats att sätta upp en övervakningskamera:
"Folk tror för det mesta inte att den är så gammal eftersom den är i så fint skick. Några skamlösa gäster har dessutom stulit pommes frites. Det var från början mycket mer pommes frites."
Om Þjóðminja­safn Íslands skulle tänka om är Hjörtur Smárason fortfarande beredd att donera Islands sista McDonald's-hamburgare till museets samlingar.

Den första McDonald's-restaurangen på Island öppnade i september 1993. Dåvarande statsministern Davíð Oddsson serverades den första hamburgaren. Men vem som kommer att äta den sista är - drygt fem år efter nedläggningen - alltjämt en öppen fråga.

Här kan du läsa mer om McDonald's på Island och här mer om Metros konkurser.