måndag 12 januari 2015

Nytt valöl på marknaden - bryggt på rökt sillvalstestikel

Hvalur dömdes ut eftersom det innehöll sillvalsmjöl som inte var godkänt för mänsklig konsumtion. Nu kommer bryggeriet Steðji med uppföljaren Hvalur 2 - och den här gången innehåller ölet i stället sillvalstestikel rökt över fårspillning. Nu har dessutom myndigheterna gett klartecken för försäljning, skriver Fréttablaðið.

Det lilla bryggeriet Steðji i Borgarfjörður orsakade förra året stor uppmärksamhet när ölet Hvalur lanserades. Det innehöll nämligen sillvalsmjöl. De 5 000 liter som nådde marknaden sålde snabbt slut.

Hvalur smakade inte något särskilt. Till hela produktionen användes inte mer än 2,5 kilo sillvalsmjöl. Men det var tillräckligt för att myndigheterna skulle agera. Hvalur dömdes ut både av Heilbrigðiseftirlit Vesturlands och Matvælastofnun. Försäljningen stoppades eftersom sillvalsmjölet inte var godkänt för mänsklig kommunikation.

Fiske- och jordbruksministern Sigurður Ingi Jóhannsson - som också förespråkar fortsatt valfångst - ingrep dock och rev upp försäljningsförbudet. Beslutet sågades senare av hans eget departement. Det fanns ingen som helst grund för att han skulle gå emot myndigheternas stopp eftersom de agerat korrekt.

Den 23 januari lanseras Hvalur 2. Och den här gången har myndigheterna gett klartecken till försäljningen. I stället för sillvalsmjöl används nu sillvalstestiklar rökta över fårspillning. Helgi Helgason, direktör för Heilbrigðiseftirlit Vesturlands, säger i Fréttablaðið att testiklarna till skillnad från mjölet är godkänt som människoföda:
"Valtestikel, valspäck och ister granskas av vederbörande tillsynsmyndighet å Matvælastofnuns vägnar. Det som används till valmjöl är däremot restprodukter som inte är avsedda för mänsklig konsumtion och som inte har godkänts som sådan."
Dagbjartur Arilíusson, en av ägarna till Steðji, säger i Fréttablaðið att bryggeriet fått många uppmaningar om att åter lansera ett valöl. Beslutet var enkelt eftersom förra årets produktion sålde slut snabbt:
"Vi vill skapa den äkta þorristämningen och beslutade därför att använda fårspillningsrökt testikel från sillval för att förhöja ölets smak. ... Testiklar behandlas efter gammal isländsk tradition - lättsaltad och sedan rökt över spillning."
Hvalur 2 säljs vid det isländska systembolaget under fem veckor. Försäljningsperioden sammanfaller med månaden þorri från den forna kalendern. Då inträffar också midvinterfesten þorrablót, som domineras av syrad inälvsmat.

Här kan du läsa mer om Hvalur.