fredag 30 januari 2015

Nytt vulkanutbrott i Bárðarbunga nådde inte ytanEtt mindre vulkanutbrott inträffade sannolikt i Bárðarbunga i går kväll. Utbrottet var dock för litet för att ta sig igenom glaciärens istäcke. Avsmältningen kan dock visa sig senare i form av nya kalderor på Vatnajökull. Aktiviteten vid Bárðarbungas krater tog fart 20.50 lokal tid och började att sjunka mot normala nivåer 22.30.

Ytterligare ett litet utbrott ägde med all sannolikhet rum nära Bárðarbungas krater i går kväll. Rörelserna i jordskorpan syntes tydligast vid Dyngjuháls, men aktiviteten gav utslag på en mängd mätstationer i området som till exempel Skrokkalda, Fagurhólsmýri och Grímsfjall.

Tre större jordskalv skedde i anslutning till det förmodade utbrottet. Samtliga hade sitt epicentrum öster om Bárðarbungas krater. Ett skalv 21.18 hade en magnitud på 3,5, ett skalv 21.22 hade en magnitud på 4,4 och ett skalv 21.45 hade en magnitud på 4,6. De större skalven följdes av en mindre jordskalvssvärm.

Utbrottet var för kortvarigt - sannolikt kortare än en timme - för att smälta så mycket is att glaciärens täcke skulle rämna. Precis som de andra mindre utbrott som inträffat i Bárðarbunga under de senaste fem månaderna är det dock troligt att avsmältningen kommer att leda till att en ny kaldera bildas på glaciären.

Den övergripande trenden är dock att jordskalvssvärmen minskar i omfattning. I tisdags registrerades 42 skalv med en topp på 3,2 - den lägsta dagliga toppmagnituden sedan skalvserien började i mitten av augusti - och i onsdags 53 skalv med en topp på 4,4. I går inträffade totalt 44 jordskalv i området.

I morgon är det fem månader sedan vulkanutbrottet vid Holuhraun började. Sedan dess har utbrottet producerat omkring 8,3 miljoner ton svaveldioxid, vilket motsvarar 50 000 till 60 000 ton om dagen. Den dagliga produktionen ligger på samma nivå som de sammanlagda dagliga utsläppen från EU och USA.

Jämfört med Laki 1783 är dock utsläppen förhållandevis blygsamma. Då producerades cirka 100 miljoner ton svaveldioxid under åtta månader.

Vulkangaserna har de senaste dagarna inte orsakat några akuta hälsorisker. I går uppmättes 1 100 mikrogram svaveldioxid per kubikmeter luft i Kirkjubæjarklaustur. I Höfn registrerades 388 mikrogram.

Amerikanska ABC vill enligt RÚV sända Good Morning America direkt från Holuhraun under nästa vecka. Syftet ska vara att informera allmänheten om utbrottet. För att det ska vara möjligt krävs goda väderförhållanden, färdiga evakueringsvägar och låga nivåer av svaveldioxid. Direktsändningen ska högst vara i 20 minuter för att inte äventyra medarbetarnas hälsa.Överst kan du se ett klipp där Landsnet visar hur de försöker skydda elförsörjningen om ett stort utbrott i Bárðarbunga skulle leda till översvämningar i Þjórsá, och ovan kan du se ett klipp från myndigheternas senaste flygning över Bárðarbunga - där flera av de nya kalderorna syns tydligt - och Holuhraun som gjordes den 22 januari.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.