![]() |
Holuhraun i onsdags. Foto: Nasa |
Efter snart fem månader ser nu utbrottet vid Holuhraun ut att närma sig sitt slut. Aktiviteten i kratern är visserligen alltjämt omfattande, men intensiteten har minskat avsevärt under de senaste veckorna. Mängden lava i kratern är betydligt mindre.
Vulkanologen Ármann Höskuldsson var en av de forskare som nyligen gjorde årets första resa till platsen. Han säger i Morgunblaðið att det är uppenbart att kraften i utbrottet försvagas gradvis:
Risken för giftiga vulkangaser är ett av skälen till att området kring Holuhraun sedan utbrottets början varit stängt för allmänheten. Från turistnäringen kommer ständigt önskemål om att öppna området för besökare. Hittills har utbrottet bara kunnat upplevas från luften.
"Utbrottet har minskat mycket på senaste tiden. Det är inte riktigt på tiden att säga att det är på väg att ebba ut, men det har åtminstone börjat minska. Detta har ju pågått ganska länge."
Även om utbrottet skulle sluta är det inte samma sak som att den vulkaniska aktiviteten i Bárðarbunga skulle upphöra. Ármann Höskuldsson säger i Morgunblaðið att mycket tyder på att den skulle kunna få en fortsättning eftersom förskjutningarna i området fortsätter:
"Så även om detta skulle lugna sig så upphör inte larmet i Bárðarbunga och då är festen inte över. Dessa serier [av förskjutningar] behöver allt från ett år och upp till tio år för att gå över. ... Nu ser vi stor skillnad jämfört med för tio dagar sedan. Detta utbrott kan vara över inom de närmaste veckorna. Men serien är inte över."
Den jordskalvssvärm som började i området i mitten på augusti tycks däremot inte vara på väg att upphöra. Den senaste månaden har den seismiska aktiviteten varit ganska stabil, även om de stora skalven blir allt färre.
Under tisdagen registrerades 72 jordskalv i området med en högsta magnitud på 4,7, i onsdags var antalet 63 med en topp på 4,5 och i torsdags var antalet 86 med en topp på 4,5.
Ett av huvudsyftena med forskarnas senaste besök vid Holuhraun var olika typer av gasmätningar. Forskarna har bland annat tagit prover direkt ovanför utbrottet. Målet är att förstå hur svavelsyra bildas i ångan från vulkanutbrott. Andra projekt är att bättre analysera sammansättningen av gaser från utbrottet och att undersöka risken för försurning.
Yngvi Ragnar Kristjánsson, kommunchef i Skútustaðahreppur, har föreslagit att en svårframkomlig fjällväg ska förbättras så att stora jeepar och snöskotrar kan ta sig fram till Kattbekingur. Där finns det möjlighet att beskåda utbrottet på en mils avstånd. Platsen ligger visserligen inom riskzonen för höga halter av svaveldioxid, men tros däremot vara säker för eventuella översvämningar.
Halla Bergþóra Björnsdóttir, polischef i Norðurland eystra, säger till Vísir att myndigheterna håller på att ta fram en ny riskbedömning. Om riskerna anses ha minskat kan det bli aktuellt att häva åtminstone några av de avspärrningar som gäller i dag:
"Det arbetas på en ny riskbedömning och i förlängningen av det bedöms det om det finns skäl till ändringar av tidigare beslut om avspärrningar och riskzoner."
Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Bárðarbunga.