lördag 7 februari 2015

Bröt ankeln på norrskenstur - får inget skadestånd

När den amerikanske turisten skulle kliva ur bussen på norrskensturen ramlade han och bröt ankeln. Tillbaka i USA valde han att stämma försäkringsbolaget Tryggingamiðstöðin. Mannen hävdade att researrangören försummat säkerheten och att han därför hade rätt till skadestånd. Héraðsdómur Reykjavíkur anser dock att det inte är bevisat att det inte rörde sig om en vanlig olyckshändelse.

Den 28 november 2013 reste en amerikansk turist på norrskenstur från Reykjavík. Färden arrangerades av Special Tours med en buss från Snæland Grímsson. På kvällen snöade det lätt. Bussen stannade vid Raufarhólshellir i Þrengsli en knapp mil utanför Þorlákshöfn. När passagerarna lämnade bussen för att gå ut och beskåda norrskenet föll mannen i trappan. Han fördes till sjukhus där läkare kunde konstatera att han brutit ankeln.

Mannen skulle flyga hem till USA dagen därpå. Därför valde han att genomföra operationen i hemlandet i stället för på Island.

Ett par veckor efter hemkomsten meddelade mannen att han tänkte kräva Snæland Grímsson på skadestånd. Han ansåg att busschauffören försummat säkerheten ombord och därför bar skuld till olyckan. Stämningsansökan riktades mot Tryggingamiðstöðin, bussföretagets försäkringsbolag.

Mannen hävdade att det samlats stora mängder snö och is i trappan. Vid det tillfället som han skulle stiga ur var trappstegen därför mycket hala. Enligt mannen var detta chaufförens ansvar eftersom han varken förvarnade om att det var halt eller skyfflade bort snön. Vidare påstod han att det heller inte skulle ha funnits något räcke att hålla i. Dessutom var ljuset begränsat eftersom chauffören inte tände belysningen.

Den amerikanske turisten hävdade att det inte fanns några vittnen till händelsen. Kvällens guide ska enligt mannen ha varit långt borta när fallet inträffade och skyndat till honom först efter olyckan. Både busschauffören och guiden hävdade i rätten att han stod vid dörren och därför såg hela händelseförloppet.

Chauffören och guiden förnekade att det skulle ha samlats is och snö på trappstegen. Enligt chauffören fick han under vintertid ofta ta bort slask från det nedersta steget, men den här kvällen hade det inte funnits något sådant behov. Att belysningen i bussen var begränsad var naturligt eftersom målet med färden var att beskåda norrskenet.

Guiden sade att det såg ut som att mannen snavade när han gick nedför trappan.

Héraðsdómur Reykjavíkur friar Snæland Grímsson från ansvaret för olyckan. Det är enligt domstolen inte bevisat att chauffören varit försumlig. Inte heller är det bevisat att det skulle ha funnits några brister i bussens säkerhetsutrustning. Även om det skulle ha funnits lite snö, is eller slask på trappsteget skulle olyckan inte ha gått att förhindra eftersom det mesta tyder på att mannen snavade, skriver rätten.

Den amerikanske turisten blir därmed utan skadestånd från Tryggingamiðstöðin. Han slipper dock betala några rättegångskostnader.

Här kan du läsa domen i sin helhet.