fredag 13 februari 2015

Fortsatt medvind i opinionen för Piratpartiet

Piratpartiets medvind i opinionen fortsätter - och de isländska piraterna noteras nu för 11,7 procent. Det är den högsta siffran någonsin hos Capacent Gallup. Mätningens andra vinnare är Framstegspartiet som ökar till 12,8 procent. Medan Självständighetspartiet och Ljus framtid ligger nästan still minskar Socialdemokraterna och Gröna vänstern.

Stödet för Piratpartiet har ökat stadigt sedan alltingsvalet för snart två år sedan, då det först på småtimmarna stod klart att piraterna faktiskt skulle klara femprocentsspärren till parlamentet. Nyligen noterades Piratpartiet för rekordhöga 12,8 procent i MMR:s senaste opinionsmätning. Samma uppåtgående trend finns även i Capacent Gallups januarimätning.

Piratpartiet får nu 11,7 procent. Det är en ökning med 1 procentenhet jämfört med föregående mätning.

Självständighetspartiet behåller positionen som Islands med bred marginal största parti. Stödet är nu 26,9 procent, vilket är en tillbakagång med 0,2 procentenheter.

För koalitionspartnern Framstegspartiet klättrar väljarstödet till 12,8 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter. Partiet ligger dock alltjämt på en nivå som bara är hälften av resultatet i senaste alltingsvalet.

Med 18,5 procent - ett tapp på 1,8 procentenheter - är Socialdemokraterna största oppositionsparti. Ljus framtid får 12,9 procent, en ökning med 0,1 procentenheter, och Gröna vänstern får 11,1 procent, en minskning med 1,7 procentenheter.

Övriga partier får 6,1 procent.

Stödet för regeringen är 37,3 procent, ett uppsving med 0,7 procentenheter. Siffran är dock alltjämt lägre än det sammanlagda väljarstödet för Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

Av de tillfrågade ville 12,6 procent antingen inte svara eller hade ingen uppfattning i frågan. Ytterligare 10,6 procent uppgav att de antingen skulle rösta blankt eller inte alls.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.