söndag 22 februari 2015

Island sexa på skräpmatstoppen

Få äter så lite frukt och grönsaker och så mycket skräpmat som islänningarna. I bara fem länder i världen konsumeras det mer onyttig snabbmat än på Island. Det visar en forskarstudie publicerad i tidskriften The Lancet. Studien omfattar matvanor i 187 av världens länder. De mest ohälsosamma matvanorna återfinns i Armenien medan befolkningen i Tchad äter nyttigast.

Snabbmaten kom på allvar till Island efter andra världskriget. Från Nato-basen i Keflavík spreds amerikansk kultur över landet - från mat och musik till tv och bilar. Trots att USA ofta utmålas som skräpmatens vagga har nu Island både kommit ikapp och gått förbi. Enligt The Lancet hamnar islänningarnas konsumtion av skräpmat på plats sex i världen.

Överst på skräpmatstoppen finns Azerbajdzjan följt av Slovakien, Tjeckien, Belgien och den kinesiska provinsen Heilongjiang. USA är nia - tre platser bakom Island.

När det gäller onyttiga dieter som helhet ser det lite bättre ut för Island som där inte platsar på topp tio. Mest ohälsosamt äter befolkningen i Armenien följt av Ungern, Belgien, Tjeckien och Kazakstan.

Studien omfattar 187 länder, vilket innebär att den inkluderar omkring 90 procent av världens befolkning. Den gjordes första gången 1990 och därefter 2010. I världens rikaste länder - dit räknas bland annat Nordamerika, Europa och delar av Oceanien - har matvanorna i genomsnitt förbättrats en aning under de senaste tjugo åren.

Tunisien tronar överst på motsatsen till skräpmatstoppen, nämligen listan över konsumtionen av hälsosamma livsmedel som frukt, grönsaker och nötter. Sett till helheten är det dock befolkningen i Tchad som äter allra nyttigast.